„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hetven évvel később sem merültek feledésbe

Tizenharmadik alkalommal csattogtak bilgeri csizmák és kapca köré kanyarított bakacipők aszfaltozott és úttalan utakon. Az egyszerre lépés célja a történelem bemutatása és átélése volt. A Komárom-Esztergom megyei Bajna és Héreg települések között értük utol a XIII. Doni Hősök Emléktúra résztvevőit.

Január 25., péntek. A hétfő óta tartó túrán ekkorra már népes és színes tábor verődött össze, hogy közösen emlékezzenek meg a Don-kanyarnál és az áttörést követő visszavonulásnál elvesztett nagyapákra, nagybácsikra, rokonokra, ismerősökre. Azokra, akik már csak megsárgult fotográfiákon és a hozzátartozó utódok emlékében élnek tovább.

A második világháborús egyenruhákat magukra öltő magyar katonai hagyományőrzők társaságában találunk szlovákiai hagyományőrzőket is, saját nemzetük akkori mentéjében menetelnek az emlékek rögös útján. De rögtön utánuk csattogtak a német tartalékos katonák bakancsai, akik ugyan modern gyakorlóruházatban, de a többiekhez hasonló lelkülettel vágtak neki az egyhetes emléktúrának.

doni 01

Ahogy a korábbi években is, idén is Hende Csaba honvédelmi miniszter az emléktúra fővédnöke, aki a budai Várban tartott doni megemlékezésen adta át a menetparancsot Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Katonai Hagyományőrző tagozatának vezetőjének, a Doni Hősök Emléktúra kitalálójának és vezetőjének.

„A hetvenedik évforduló tiszteletére nem kettő, hanem öt és fél menetnapot teljesítünk. Tizennyolc települést érint, ebből tíz helyen tartunk nagyszabású megemlékezéseket" – mondja el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva a hagyományőrző főhadnagy. Az idei évben felsorakozott 85 fős sereg Csákvárról indult január 21-én és 27-én, vasárnap Tatára érkezik meg.

„Mindenhol könnyekig megható a fogadtatás. Nagyszerű érzés, amikor tömegek, velünk együtt emlékező emberek fogadnak minket. Szem szárazon nem marad az ilyen megemlékezéseken" – árulja el Jásdi Balázs.

doni 02

Ferenc György főtörzsőrmester a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandártól érkezett és a KatonaSuli-programban résztvevő, vállalkozó szellemű diákokat kíséri, vezeti a túra során. Ahogy mondja: „Nagyon fontos a hagyományőrzés, nagyon fontos a hazafiságra nevelés, a nemzet szeretetre nevelés, illetve valamilyen szinten fizikai állóképességet is le tudunk mérni a túra teljesítésével."

Sokan kérdezik, vajon mi a katonai hagyományőrzők mozgatórugója. A válasz egyszerű: a tisztelgés és megemlékezés kettőse. Hogy elődeink utódai valamit letegyenek az asztalra, amellyel tiszteleghetnek azok előtt, akiknek nem adatott meg, hogy egy háború nélküli életet élhessenek. Akiket a SAS behívó szakított el először a családtól, majd pedig újra és végérvényesen is a harcok, vagy az embertelen körülmények. Az ő emlékük és az irántuk érzett alázat ad elegendő erőt a katonai hagyományőrzőknek, hogy szabadidejüket és féltve gyűjtögetett pénzüket is rááldozzák erre az életstílusra.

Mert több ez, mint hobbi. Ez a szabadidős hivatásuk...

doni 03

Fotó: A szerző felvételei

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább