„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Teljesíthetetlen feladatot kaptak egy reménytelen háborúban

A magyar honvédek a Donnál megtették a kötelességüket, amit megköveteltek tőlük, sőt, annál sokkal többet is − mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a doni katasztrófa hetvenedik évfordulóján tartott, kegyeleti virrasztással egybekötött megemlékezésen a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán.

A megemlékezés nyitórendezvénye a Mátyás-templomban megtartott szentmise volt, ezt követte az ünnepélyes nyitóbeszéd. „Az ország menthetetlenül utat tévesztett két különösen agresszív nagyhatalom, a nemzetiszocializmus, és a nemzetközi szocializmus ordas eszméitől vezérelt tömeggyilkos diktatúrák háborújában” − idézte fel a múlt eseményeit Hende Csaba. „Nem arra készítették fel, hogy két világhatalom konfliktusában a kor legmodernebb fegyverei ellen vegye fel a küzdelmet, rendkívül szélsőséges időjárási viszonyok között.”

hm1

„A feladatot, amelyet a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg kapott, nem lehetett megoldani. Mit lehet tenni egy megoldhatatlan feladattal szembesülve, amikor meghátrálni, kitérni nem lehet? Meg kellett tenni, amit lehetett. Mindig meg kell tenni, amit lehet” − fogalmazott a miniszter. „A mieink megtették a kötelességüket. Megtették a munkaszolgálatosok, akiktől a magyar állam megtagadta azt a jogot, hogy fegyverrel védhessék a hazát. Megtették honvédeink, ahogy az egy katonától elvárható. Megtették akkor is, amikor a sikerre egyáltalán semmi esély sem volt.” Hende Csaba kitért arra is, hogy a háború után milyen sors várt a túlélőkre: a kommunista rendszerben hátrányos helyzetben voltak korábbi hősies helytállásuk miatt, és némán kellett tűrniük a rendszer által róluk terjesztett hazugságokat. „Muszáj emlékeznünk, hogy meg tudjuk tartani történelmünket” − emlékeztetett a miniszter.

hm2

A beszéd után koszorúzás következett, majd a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum előtt gyertyagyújtással vette kezdetét a kegyeleti virrasztás. Itt Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke szólt a jelenlévőkhöz. „Eltűrtük, hogy azt a hadsereget, amely ott vérzett a szovjet mezőkön, fasiszta hadseregnek minősítsék egy olyan korban, amikor a nemzetellenes szellem uralma alá kényszerült az ország” − mondta. „Szükség van a torzított valóságok tisztázására. A mai kommunikációban is fellelhetőek az elmúlt évtizedekben született téveszmék és tévedések. Nem igaz, hogy papírtalpú bakanccsal mentek. Nem igaz, hogy olyan volt a felszerelés, aminek minősítették. De az igaz, hogy csak 1938-tól lehetett a magyar hadsereget felfegyverezni, és ez nem volt elégséges.”

hm3

A gyertyagyújtást követően a szervezők kivetítették az oroszországi rudkinói központi emlékművön feltüntetett több mint 62 ezer hősi halott és eltűnt nevét, rendfokozatát, halálozási vagy eltűnési helyét. A téren korabeli fegyvereket és haditechnikai eszközöket tekinthetett meg az érdeklődő közönség a hagyományőrzők által felállított katonai sátrakban.

Fotó: Rácz Tünde

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább