„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Megnyerhetetlen harcot vívtak a túlerővel szemben

Katonák és civilek emlékeztek meg Balatonfűzfőn, a Jézus Szíve plébániatemplom udvarán a hetven évvel ezelőtt történt doni áttörésről január 12-én.

don1

A megemlékezést évek óta hagyományosan az MH 54. Veszprém Radar Ezred, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém megyei szervezete, valamint Balatonfűzfő önkormányzata és a helyi vállalkozók rendezik meg.

Az istentiszteletet követően a rendezvény a templomkertben, a hősi halált halt katonák emléktáblájánál folytatódott, ahol a rendezők meggyújtották az emlékezés lángjait. Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke beszédében felidézte: 1943. januárjában a 2. magyar hadsereg nagy része megsemmisült. 207 ezer magyar katona és 50 ezer munkaszolgálatos volt felelős hiányos fegyverzettel és öltözékben egy 208 kilométeres partszakasz védelméért, reménytelenül.

Sáfár tábornok kiemelte: a magyar katonák megnyerhetetlen harcot vívtak a jól felszerelt és kiképzett túlerővel szemben. A Mohácshoz hasonló vereség elkerülhetetlen volt: a hadvezetés több esetben is hibázott, és ez vezethetett ahhoz, hogy ma szinte nincs olyan család, ahol ne lennének áldozatai a doni áttörésnek. Ezért is kötelességünk emlékezni ezekre a hős magyar katonákra − hangsúlyozta ünnepi beszéde végén a tábornok.

A katonai szervezetek képviselői, Balatonfűzfő, valamint a környező települések önkormányzatai és civil szervezetek vezetői katonai tiszteletadás mellett koszorúkat helyeztek el a templom falán lévő emléktáblánál.

don2

Fotó: a szerző felvételei

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább