„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Időről időre meg kell gyújtanunk az emlékezés lángját

Ha nem felejtjük mindazt, amit a nemzet a 20. században átélt, s ha jóakaratú emberként, nyitott lélekkel fordulunk a múlthoz, egészen másmilyen életünk lesz – szögezte le Hende Csaba a doni áttörés 70. évfordulója alkalmából rendezett, emléktábla-avatással egybekötött megemlékezésen a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

doni6

A Honvédelmi Minisztérium, a HM Tábori Rabbinátusa, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete és az emlékközpont által január 13-án szervezett megemlékezésen Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében elmondta: mindig voltak Mózes-hitűek a seregben, békében és háborúban egyaránt, és harcoltak a hazáért. Ettől fosztották meg őket a jogfosztás idején. „Mi történt a XX. században az emberiséggel s velünk, magyarokkal?" – tette fel a kérdést Hende Csaba, majd a történelmi példák nyomán hangsúlyozta: ha meg akarjuk érteni, mi történt, időről időre meg kell gyújtanunk az emlékezés lángját. Emlékeznünk kell, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő.

A soá tanulságaként nem tűrhetjük el az emberi méltóság csorbítását, szembe kell szállnunk a gyűlölettel, a kirekesztéssel, minden erőnkkel védenünk kell a jogállamot. „A 21. század a mi századunk. Rajtunk múlik, hogy milyen század lesz. Ha nem felejtjük mindazt, ami a nemzet a 20. században átélt, s ha jóakaratú emberként, nyitott lélekkel fordulunk a múlthoz, egészen másmilyen életünk lesz. Meg kell nyernünk az életet, amit ők nem élhettek le. Erre együtt vagyunk képesek. Tudnunk kell, hogy vannak olyan értékeink, történeteink, emlékeink, amelyek eligazíthatnak bennünket jó és rossz, haza és nemzet dolgában" − fogalmazott.

doni7

Köves Slomó, a HM Tábori Rabbinátus főrabbija arra figyelmeztetett: a gyűlöletkeltés, a kirekesztés betegség, nem szabad hagynunk, hogy elterjedjen. Prof. dr. Szita Szabolcs történész, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója elmondta: a hétvégi gyásznapokon lehajtott fejjel, összeszorult szívvel a magyar hadtörténelem legtöbb áldozatot követelő vereségére emlékezünk, egyben a honvédelmi kisegítő munkaszolgálatnak nevezett, a legteljesebb kiszolgáltatottságban végzett kényszermunka áldozataira. Kiemelte: az áldozatok okán a magyar kultúra, szellemi élet is mérhetetlen veszteségeket szenvedett.

A megemlékezésen emléktáblát avattak az emlékközpont zsinagógájának falán, majd meg is koszorúzták azt. Ezután Totha Péter Joel vezető tábori rabbi, Bíró László, a katolikus tábori püspökség püspöke és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök mondott zsoltárt az elesett áldozatokért.

doni8

Fotó: Tóth László

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább