„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mit kerestek a Don-kanyarnál?

A doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége volt: távoli földön, idegen érdekekért négyszer annyi ember pusztult el, mint a mohácsi csatában. Két hét alatt közel 150 ezres veszteséget szenvedett el a hadsereg és vele egész Magyarország – fogalmazott Turzó Lajos alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred törzsfőnöke (egyben parancsnokhelyettes) január 10-én.
mit kerestek1

A Veszprémben települt katonai szervezetek (az MH 54. Veszprém Radarezred, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ és az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó- és Érdekvédelmi Központ) képviselői a doni katasztrófa 70. évfordulója alkalmából a veszprémi Szent Imre-templomban (helyőrségi templom) tartottak megemlékezést.

Turzó Lajos alezredes beszédében azt a kérdést tette fel, hogy „mi keresnivalójuk volt magyar katonáknak ott messze az orosz földeken, a Don folyónál?” Mint fogalmazott: a náci Németország „félelmetes katonai erejével, egy vérgőzös, zavaros ideológia nevében hadba szállt jóformán az egész világgal, és a nagyhatalmak egymás elleni harcából az ütközőzónában egyetlen európai kis ország sem maradhatott ki.”

mit kerestek2

Hozzátette: a német erőtérben elhelyezkedő államok „vagy csatlósok lettek, vagy áldozatok.” „A második világháborúban Magyarország célja Trianon revíziója volt. Az akkori külpolitikai viszonyok között ez egyedül Hitlertől és szövetségeseitől volt várható. A kompország rossz kikötőbe sodródott, ám visszakaptuk az elcsatolt területek egy részét. Cserében hadba kellett szállnunk a rossz oldalon – jó oldal akkor nem is létezett −, és honvédjeink útnak indultak a fagyhalálba, a golyózáporba. A Donnál elesett, a végtelen hómezőkön visszavonulás közben megfagyott vagy fogságba esett katonák lelkesedés nélkül, előttük nem világos célért harcoltak, csupán kötelességtudatból vagy kényszerből, fásultan letett katonai esküjüknek engedelmeskedve” – hangsúlyozta a törzsfőnök.

A Don-kanyarnál elesettek lelki üdvéért Oláh Emil alezredes, protestáns tábori lelkész és Szécsi Ferenc kisegítő katolikus tábori lelkész mondott imát. A rendezvényen közreműködött az MH Légierő Zenekar − Veszprém.

A szerző felvételei

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább