„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Nagyon megy az időutazó Hitlernek

Bestseller lett az az Adolf Hitlerről szóló könyv Németországban, amelyben a Führer 1945-ben elalszik, majd 2011-ben ébred fel. A mű sikere több morális kérdést is felvet.

bestseller hitler

Eddig már több mint 250 ezer példányt illetve 75 ezer hangoskönyvet adtak fel Timur Vermes nagysikerű Er Ist Wieder Da című művéből. A könyv hamarosan a brit könyvesboltok polcaira is felkerülhet.

A történet szerint Hitler nem hal meg berlini bunkerében a második világháború végén, csupán elalszik, majd felkel és elkezd sétálni az utcán. Egy újságárus megkönyörül rajta, s megengedi, hogy a kioszkjában húzza meg magát. Mások felismerik, s azt gondolják, hogy a férfi egy istenadta tehetség, aki csak színészkedik. Hitler végül hosszú monológjaival nagy sikert arat, fellép a török származású Ali Wizgür show-jában, a Youtube sztárja lesz, majd egy bulvárújság támogatásának köszönhetően beleveti magát a politikába.

A német anyától és magyar apától származó Vermes könyve felélénkítette az egyre népszerűbb neonáci eszmékről szóló diskurzust, sikerét pedig abban látják, hogy felnőtt egy olyan, a háború után született generáció, amely képes arra, hogy nevessen azon az "emberi szörnyszülöttön", akinek szelleme még mindig kísért a mai modern Németországban.

Vermes könyvének sikere töretlen, eddig 17 külföldi licenszszerződést kötöttek rá; a szerző már most milliomosnak mondhatja magát, ráadásul egy olyan könyvnek köszönhetően, amelynek megszületését néhány éve még elképzelhetetlennek tartották: gyakorlatilag a gúny tárgyává teszi azt azt embert, akinek lelkén több millió ember halála szárad.

Forrás: Múlt-kor


Ezeket olvastad már?


Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább