„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fia mesélte el Rommel halálát

Eddig nem látott levélben mesél apja, Erwin Rommel haláláról Manfred Rommel, aki a szövetségeseknek diktálta le, mi is történt valójában az öngyilkosságba kergetett legendás vezértábornaggyal.

fia mesel rommelrol

Fiának is elmondta, milyen "választás" elé állította őt a náci vezetés, ennek részleteit tartalmazza az a levél, amit Rommel fia, az akkor 15 éves Manfred Rommel diktált le a szövetségeseknek. Manfred szívbemarkoló történetben meséli el, hogyan parancsolta két német tiszt apját egy a házuk előtt parkoló autóba, hajtottak el, majd kapott édesanyja 15 perccel később telefont férje haláláról.

Az 1891. november 15-én, a németországi Heidenheimben született vezértábornagy, a Harmadik Birodalom tábornokának neve az 1941-es afrikai harcokban vált ismertté. Rommel az ún. Afrikakorps, az afrikai hadtest parancsnokaként 1942 nyarára páncélosaival egészen Egyiptomig nyomult előre. Ekkor kapta „a sivatagi róka” elnevezést. Az utánpótlási nehézségekkel küzdő Rommelt a számbeli fölényben lévő és technikailag jobban felszerelt angolszász csapatok azonban El Alameinnél megállították, szétzúzva ezzel az Egyiptom elfoglalására szőtt német terveket.

1943 elejétől Rommel a Tunéziában állomásozó Afrika-hadseregcsoportot (Heeresgruppe Afrika) vezényelte, majd a németek Afrikából történt kiszorítása után a 2. német hadseregcsoport parancsnoka lett. Ez először Olaszországban, majd Észak-Franciaországban kísérelte meg feltartóztatni a szövetségeseket.

Az afrikai, a sztálingrádi vereségek, majd a normandiai partraszállás után a Führer egykori kedvenc tábornoka végleg belátta, hogy a náci Németország a háborút elvesztette, és csatlakozott az 1944. júliusi Hitler-ellenes puccskísérlethez. Miután ez kudarcba fulladt, választás elé állították: vagy öngyilkos lesz, vagy pedig osztozik az ügyben bíróság elé állított tábornokok sorsában. Ő az előbbit választotta: 1944. október 14-én az Ulm közelében lévő Herrlingenben (ma Burgdort) megmérgezte magát.

Az 1928-ban, Stuttgartban született Manfred Rommel eredetileg a hírhedt Waffen SS-be akart belépni, de miután apja interveniált, a Luftwaffe-ban kötött ki, mint légelhárító. A háború után jogot és politikai tanulmányokat hallgatott, később belépett a CDU-ba, majd 1974 és 1996 között Stuttgart polgármestere volt, jelenleg is itt él.

Manfred 1945. április 27-én diktálta le angol nyelvű, géppel írt levelét, alig fél évvel az után, hogy a Stauffenberg-féle sikertelen Hitler elleni merénylet után a Führer felajánlotta Rommelnek az öngyilkosság lehetőségét. A kétoldalas levél tartalmát a dokumentum elárverezése után hozták nyilvánosságra; a kalapács alá kerülő levél eredetileg Noel Chavasse katonaorvos gyűjteményét gazdagította, de egy másolatot állítólag Sir Bernard Montgomery tábornok, Rommel – bár ősellenségek voltak – nagy tisztelője is kért magának.

A levélben ez áll: „Apám 12 órakor fogadta a két tisztet. Háromnegyed órával később kijött anyám szobájából, ott találkoztam vele. Akkor azt mondta nekem (…), hogy Adolf Hitler választás elé állította: vagy öngyilkosságot követ el, vagy a népbíróság elé hurcolják. Adolf Hitler azt is mondta neki, hogy amennyiben önkezűleg véget vet életének, családjának nem esik bántódása. Miután elköszönt tőlünk (…) elkísértük az autóhoz, ahol a parancsnok ’Heil Hitler’ felkiáltással köszöntötte. 15 perccel később telefonhívást kaptunk abból a kórházból, ahova a két tiszt vitte apámat, s azt mondták, hogy szívroham végzett vele”.

„Rommel fia elment a szövetségesekhez, hogy elmondja, mi is történt valójában apjával, szemben azzal, amit a náci propaganda terjesztett róla” – mondta el Bernard Pass, a marlowi Bosley's aukciósház vezetője, hozzátéve, hogy Rommel nemzeti hős volt Németországban, s legalább olyan népszerűségnek örvendett, mint Hitler. „Ez egy szívszaggató visszaemlékezés egy olyan fiútól, aki látta, hogyan küldték halálba az apját”.

Forrás: Múlt-kor


Ezeket olvastad már?


Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább