„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Azonosították Göring feleségét

Orvos szakértők azonosították Herman Göring feleségének maradványait, amelyek Berlin mellett, egy vadászház kertjéből kerültek elő több mint húsz évvel ezelőtt. Hitler helyettese megszállottan szerette a nőt, akiről a Berlin melletti vadászházát is elnevezte.

goring1

Göring rajongásig szerette első feleségét, a svéd származású Carin Fockot, aki elvált svéd férjétől, Nils von Kantzowntól, az 1908-as londoni olimpián győztes svéd tornászcsapat tagjától, hogy a német katonatiszt, politikus felesége lehessen. Carin Göring első felesége volt, 1931-ben, 42 éves korában, tüdőbajban hunyt el, szülőhazájában temették el. Mikor Göring egyre feljebb emelkedett a ranglétrán és a Harmadik Birodalom második legfontosabb vezetője lett Adolf Hitler után, elrendelte Carin földi maradványainak exhumálását, hazahozatta tetemét és a Berlin melletti vadászházának (Carinhall) kertjébe temette.

1945-ben az előrenyomuló Vörös Hadsereg miatt Göring magához vette értékes műkincs-gyűjteményét, majd felrobbantotta a házat. Azóta a ház hűlt helye a lelkes kincsvadászok kimeríthetetlen aranybányájának számít, a területet minden hétvégén elözönlik az emberek abban a reményben, hogy találnak és hazavihetnek magukkal egy darabot a világháborús mementóból.

car
Carinhall

Ezeket olvastad már?


1991-ben emberi maradványokkal teli koporsóra bukkantak a területen, majd a leleteket Svédországba küldtek; a skandináv országban a Stockholmi Egyetem két munkatársa, Marie Allen és Anna Kjellström az intézmény paleo-osteológiai laboratóriumában vizsgálta meg a maradványokat, kiderítendő, hogy vajon tényleg Göring feleségének csontjai kerültek-e elő.

Összesen 26 csontot elemeztek, a vizsgálatból pedig kiderült, hogy az illető nő, és felnőtt korában hunyt el. Később mitokondriális DNS-vizsgálatokat végeztek a leleteken, ami azonos DNS-szekvenciát állapított meg az elhunyt és Carin Göring fia között; s mivel a mitokondriális DNS (mtDNS) csak anyai ágon öröklődik, sikerült kimutatni a két minta között az anya-fia kapcsolatot, bebizonyítva ezzel, hogy a csontok valóban Cariné voltak.

„Az antropológiai és a genetikai vizsgálatok eredményei, valamint a történelmi adatok együttesen azt bizonyítják, hogy az elhunyt nem lehet más, mint az egykori náci vezető, Hermann Göring felesége, Carin Göring” – fejtette ki Marie Allen.

car1
Carin és Hermann Göring a húszas években

Göring Hitler leglojálisabb támogatójaként halmozta az állami hivatalokat, birodalmi légügyi biztos, légi közlekedési miniszter, a Luftwaffe parancsnoka, fővadász- és főerdőmester is volt. 1937-ben gazdasági miniszter lett, 1936-tól a hadigazdaság négyéves tervének biztosa volt, ő irányította Németországban és a meghódított területeken a zsidó vagyonok elrablását. Hitler 1939-ben a birodalmi védelmi tanács elnökévé és utódává nevezte ki, 1940-ben pedig birodalmi marsall lett.

1945 tavaszán Göring – mivel úgy tudta, Hitlert bekerítették Berlinben – megpróbálta átvenni annak hatáskörét, ezért április 23-án a Führer megfosztotta minden párt- és állami tisztségétől, árulónak nyilvánította, elrendelte őrizetbe vételét, majd kizárta a pártból. Háborús főbűnösként Nürnbergbe vitték, ahol tagadta, hogy köze lett volna a náci rezsim szörnyűségeihez, ezeket Himmlernek tulajdonította. A Nemzetközi Katonai Bíróság halálra ítélte, kérelmét, hogy ne kötél, hanem golyó által végezzék ki, elutasították – ekkor mérget vett be és cellájában meghalt.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább