„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Percek alatt fejthették meg a világháborús galamb titkát

Egy kanadai helytörténész fejthette meg azt a második világháborús titkos üzenetet, amelyet egy dél-angliai ház kéményében felfedezett galambtetemen találtak meg.

38035

A madártetemet egy férfi lelte meg 1982-ben a dél-angliai Surrey grófságban, amikor egy használaton kívüli tűzhelyet tisztított ki a házában. A galamb egyik lábához egy vörösre festett fémdobozt erősítettek, ez tartalmazta a 27 darab ötbetűs csoportból álló üzenetet.

A kormányzati kommunikációs központ (GCHQ) szakemberei és második világháborús brit kódfejtő központ, a Bletchley Park történészei próbálták megfejteni az üzenetet. „A megfelelő kódkönyvek és a felhasznált kódkulcs hiányában képtelenség lesz feltörni" – mondta a központ szóvivője még novemberben.

A Peterboroughból (Ontario, Kanada) származó Gord Youngnek saját bevallása szerint azonban mindössze 17 percre volt szüksége ahhoz, hogy megfejtse az üzenetet, amihez a kulcsot egy kódfejtő könyv jelentette. Young szerint a papíron a Normandiában állomásozó német csapatok pozíciói olvashatók.

A GCHQ szakemberei már várják, hogy tüzetesebben átvizsgálják Young eredményeit, ugyanakkor fenntartják ama korábban megfogalmazott véleményüket, hogy a releváns kódkönyvek és a további részletek nélkül lehetetlen kibetűzni az üzenetet. Young állítólag dédapja feljegyzéseit használta fel, amit egy 27 éves őrmester, bizonyos William Stott írt, mikor Normandiában a német hadállásokról kellett jelentenie; Stott néhány héttel bevetése után hunyt el.

A Bletchley Park történészei szerint a galamb minden bizonnyal a náci megszállás alatt álló Franciaországból tért vissza az 1944-es normandiai partraszállás idején. A lábára erősített üzenet olyan szokatlan jeleket használ, amelyeket általában a legtitkosabb információkra alkalmaztak.

A háborúban igen gyakran használtak Nagy-Britannia és a kontinens között üzenetközvetítésre galambokat. A madarak akár 80 kilométert is megtesznek óránként, 1000 km-re is eljutnak. Azonban meglehetősen sérülékenyek voltak, hiszen könnyen áldozatul eshettek egy-egy éhes ragadozómadárnak, vagy éppen unatkozó katonáknak, akik szívesen lövöldöztek rájuk.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább