„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Végre megismerhetjük Hitler vécéjének történetét

Egy volt amerikai katona fia azt állítja, hogy birtokában van az a vécédeszka, amelyet Adolf Hitler használt. A Führer berghofi otthonából származó relikviát a második világháború végórájában vitték el.

38055

Michael Borch szerint apja, a második világháborúban őrmesterként szolgáló Ragnvald Borch a Führer berghofi otthonából csente el a náci mementót 1945-ben. Az egykoron a bajor Alpok szédítő magasságából letekintő lakóépület nyári rezidenciaként, nyaralóként is üzemelt, ahol többek között Benito Mussolini olasz fasiszta miniszterelnök és Heinrich Himmler SS-vezető adták egymásnak a kilincset.

„Úgy gondoltam, itt az idő, hogy elmeséljük a vécé történetét" – mondta el Borch a legnagyobb példányszámú német bulvárlapnak, a Bildnek adott interjújában. A vécéülőke „jelentőségét" növeli, hogy ez volt a legközelebb Hitler hálószobájához, így a Führer naponta „felkereste".

ber

Borch azonban kénytelen osztozkodni sikerében: egy florence-i (New Jersey) férfi, bizonyos Greg Kohfeldt ugyanis azzal dicsekedhet, hogy ő a Hitler jachtjáról származó egyik vécé büszke tulajdonosa. Ezt jelenleg garázsában lehet megtekinteni, ahol még az sem tilos, hogy az értékes relikviát felkeresők azon „trónolva" készítsenek fotókat magukról.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább