„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

67 év után találták meg a Mussolini ellen bevetett amerikai kétéltűt

24 amerikai katona végső nyughelye lehet az a második világháborús kétéltű, amelynek roncsát 67 év keresés után találhattak meg az olaszországi Garda-tó mélyén. A harci járműt Benito Mussolini felkutatására vetették be, miután a Duce észak-olasz bábállama is összeomlott.

671

Az olaszországi Garda-tó (olaszul Lago di Garda) régészeti örökségét kutató önkéntes szervezet egy új videót jelentetett meg, amelyen jól látható, hogy a tó fenekén egy amerikai kétéltű harcjármű roncsa lapul. Az amerikai gyártmányú, minden bizonnyal 1945. április 30-án elsüllyedt kétéltű 180 méter mélyen várja, hogy kiemeljék a vízből.

A szóban forgó roncs egy DUKW (vagy ’Duck’), az amerikaiak által kifejlesztett hat kerék meghajtású kétéltű jármű volt. A Duck-okat a második világháború idején az amerikai General Motors gyártotta, később pedig a turizmusban hasznosították.

672

A Grada-tó

A járművet csúcstechnológiás szonár és egy távvezérléses víz alatti szerkezet segítségével azonosították. A kutatók azt remélik, hogy a felfedezés bejelentését követően hamarosan megkezdhetik a hadművelet során elhunyt 24 amerikai katona földi maradványainak felkutatását és hazaszállítását.

673

Egy amerikai kétéltű

Az amerikai katonák éppen Gargnanóba készültek átkelni, amikor életüket vesztették. Ez volt az a hely, ahonnan Mussolini a Hitler által irányított észak-olaszországi bábállamot vezette. Az 1943. szeptember 23. és 1945. április 25. között fennálló államalakulat volt a második olasz fasiszta állam, amely a második világháborút Németország oldalán fejezte be.

674

Korabeli tudósítás:

A katonák nagy része a 85. gyalogos ezred kötelékéhez tartozott, s Észak-Olaszországban, a területet megszállás alatt tartó német katonák ellen harcoltak. Az amerikaiak április 29-30-én próbálták megközelíteni Mussolini villáját, a Vila Feltrinellit. A villát ugyan harc nélkül elfoglalták, azonban az egyik DUKW az aznap a tóra lecsapó vihar következtében elsüllyedt, a mélybe rántva magában a benne helyet foglaló 24 katonát.

 

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább