„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

"Polgári ellenállás" náci módra

Az internet sztárja lett az a rég nem látott fotón található német férfi, aki dacolva a náci szokásokkal, leengedett karokkal "üdvözli" az egyik német hajó vízre bocsátását.

38016

A helyszín Hamburg, az év 1936. Hatalmas tömeg fogadja a német haditengerészet egyik gyakorló hajójának vízre bocsátását, mindezt az obligát náci karlendítéssel. Egyvalaki azonban keresztbefont karokkal, rezignáltan követi figyelemmel a jeles eseményt.

Csak 1991-ben derült ki, hogy az illetőt August Landmessernek hívják és a hamburgi Blohm + Voss hajógyárban dolgozott. A fotó népszerűsége azóta is töretlen, legutóbb a legnagyobb közösségi oldalon bukkant fel és szerzett magának villámgyorsan 130 ezer támogatót.

Landmessernek személyes okai voltak arra, hogy a maga módján így tiltakozzon a náci rezsim ellen. A férfi 1931-ben lépett a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba (NSDAP), ahonnan 1935-ben zárták ki, mivel zsidó nőt vett feleségül, amit a nürnbergi törvények súlyosan szankcionáltak.

A férfinek két gyermeke született Irma Ecklertől, azonban „fajgyalázás" vádjában bűnösnek találták és bebörtönözték. Irmát a Gestapo tartotta fogva a hamburgi Fuhlsbüttel börtönben, gyermekeitől távol.

Landmesser 1941-ben szabadult, majd kivezényelték a frontra. Hamarosan eltűnt személynek (Missing in action, MIA) nyilvánították; valószínűleg a háborúban hunyt el. A férfi egyik lánya, Irene, 1996-ban írt családtörténeti könyvében vall az akkori évekről, apjáról, a megpróbáltatásokról és a család szétszakításáról.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább