A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Holokausztáldozatok hamvaival festett egy svéd művész

A holokausztáldozatok földi maradványainak meggyalázásával vádolnak egy svéd művészt, miután kiderült, hogy a férfi a majdaneki koncentrációs tábor krematóriumából gyűjtött hamvakat használta fel egyik alkotásához.

holokauszt festes

Vizet és a holokauszt során elhunytak hamvait használta fel Carl Michael von Hausswolff a svédországi Lund városának egyik galériájában található, szürke csíkokat ábrázoló festményéhez. „Ki tudja, lehet, hogy a hamvak pont az én szeretteimből maradtak hátra” – nyilatkozta a svédországi zsidóság egyik vezetője, a holokauszt során több családtagját is elveszítő Salomon Schulman, „undorítónak” nevezve von Hausswolff festményét.

A művész 1989-ben, majdaneki látogatása alkalmával gyűjtötte össze a hamvakat. Mint von Hausswolff fogalmazott: „a hamvak az emberek lelkét és emlékét őrzik; azokét az áldozatokét, akiket más emberek kínoztak meg és gyilkoltak le a 20. század legkegyetlenebb háborújában”. A majdaneki koncentrációs tábor 34 hónapon keresztül, 1941 és 1944 között működött, területén 79 ezer embert – többségükben lengyel zsidókat – mészároltak le.

A most kipattant botrány ellenére a lundi galéria tulajdonosa, Martin Bryder védelmébe vette az alkotást. „Kérem, jöjjenek el a galériába, nézzék meg a festményt és döntsék el, hogy mennyire ellentmondásos” – közölte Bryder.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább