„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Megvédik Churchill bunkerét

Az English Heritage védettségét élvezi mostantól az a bunker, ahonnan Winston Churchill a normandiai partraszállás előtt tartott gyakorlatozást nézte.

churchill bunkere 1

A dorseti Studland-öbölre néző Fort Henry egykoron elit társaságnak adott otthont: ez volt az a bunker, ahol a britek háborús miniszterelnöke, Winston Churchill illetve Dwight D. Eisenhower, a szövetséges erők főparancsnoka és VI. György király figyelte a 20. századi történelem fordulópontjának tartott D-Day előtti gyakorlatozást.

A Studland-öböl történelmi jelentősége elvitathatatlan, mivel itt tartották a második világháború történetének legnagyobb, éles lőszerrel való gyakorlatozását: az Exercise Smash-ben több ezer szövetséges katona vett részt, amely az 1944. június 6-án kezdődött normandiai partraszállás egyfajta főpróbájának is tekinthető.

churchill bunkere 2
Fort Henry

Az öböl területét a német inváziótól tartó brit hadvezetés már 1940-től kezdve folyamatosan erősítette. Itt építették meg azt az erődöt, ahol Churchill, Eisenhower, Bernard Montgomery tábornok és Louis Mountbatten admirális végignézte a gyakorlatozást. Az 1943-ban megépült, betonból készült bunker 27 méter hosszú volt, a falak, a padlózat és a mennyezet közel pedig egy méter vastag volt. A bunkert kanadai mérnökök tervezték, s ontario-i bázisuk után nevezték el.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább