„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Összekötnek bennünket a katonatemetők is: Új névtáblák a német katonai temetőben

Mindent, ami erőnkből telik, megteszünk a hazánkban elesett katonák emlékének megőrzése érdekében – szögezte le Hende Csaba honvédelmi miniszter Szombathelyen november 17-én.

„Ezek a halottak Európa tragédiájának közös halottai”

Ünnepélyes keretek között szentelték fel a német katonai temetőben nyugvó katonák új névtábláit a vasi megyeszékhelyen november 17-én. A honvédelmi miniszter beszédében aláhúzta: a második világháborúban 54 ezer német katona esett el Magyarországon. Közülük mintegy 35 ezer név szerint azonosítható, „sokuk arcát, tetteit azonban nem ismerjük, befedi azt a háború örök homálya.” A nyilvántartott katonák sírhelyei mintegy 1400 hazai településen találhatók meg.

1

„Szinte minden európai város határában van katonatemető. A békétlen huszadik század rettenetes öröksége ez. Soha nem szabad felednünk a napi politikai élet harcai közepette sem, hogy összetartozunk. Összetartozunk mi, európaiak, mert közös a múltunk, közösek a gyökereink és közösek az élményeink. Bizony összekötnek ezek a temetők is, melyek a hátrahagyottak sorsát is örökre megváltoztatták. Ezek a halottak Európa tragédiájának közös halottai” – fogalmazott a tárcavezető.

Az elesett német katonák emléke előtt tisztelegve koszorút helyezett el a temetőben található fakeresztnél többek között Hende Csaba, Knopp Manfred vezérkari ezredes, a Német Szövetségi Köztársaság véderőattaséja, valamint Lazáry Viktor, Szombathely alpolgármestere. Az új névtáblákat Szabó Ferenc főhadnagy, a HM Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat tábori lelkésze megszentelte és megáldotta.

2

Látja, itt nyugszanak a bajtársaim...

Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja honlapunk kérdésére elmondta: 1945-ben, a második világháború befejezésekor Szombathelyen és környékén 440 német katona földi maradványait találták meg, és ebben a temetőben gyűjtötték össze.

„A temető gondozását a szövetség végzi. A névtáblák felújításához a Honvédelmi Minisztériumtól kaptunk segítséget, a munkálatokat pedig kifejezetten jó minőségben a Vas Megyei Temetkezési Vállalat végezte el” – tájékoztatott Kovács Imre. Hozzátette: a szombathelyi mellett még tizenöt német katonatemető található az országban.

3

„Látja, itt nyugszanak a bajtársaim, megtaláltam a két nevet a márványtáblán” – mondta a Belgiumból érkezett Ernst Servais (egyébként neves drogterapeuta), aki az elesett német áldozatok nevében helyezte el koszorúját. Beszélgetésünk során kiderült: egy nagyon idős jó barátja kérte meg arra, hogy jöjjön el Szombathelyre és rója le kegyeletét. „Már régóta kerestem-kutattam az egykori Ostffyasszonyfánál a harcokban elesettek emlékeit, és végre megtaláltam őket” – fűzte hozzá.

A szerző felvételei

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább