„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

1943-ban feladott képeslap ért célba New Yorkban

Csaknem 70 év késéssel érkezett meg egy képeslap a megadott címre az Egyesült Államokban. Még a II. világháború idején adták fel. A posta részéről azt mondták, hogy nem náluk porosodott a küldemény, hanem valaki a posta berkein kívül rábukkanhatott, és bedobta egy postaládába.

posta lap

Egy bizonyos George Leisenring írta Illinois államból, egy laktanyából két lánytestvérének, akik New York államban éltek, Elimrában. Fivérük 1943. július 4-én adta postára, a lap pedig a múlt héten érkezett meg a címre. Nem a címzettek kapták meg, ők már elköltöztek a házból, másik család lakik benne.

A posta részéről azt mondták, hogy nem náluk porosodott a küldemény, hanem valaki a posta berkein kívül rábukkanhatott, és bedobta egy postaládába.

posta lap2
Az 1943-as képeslap előlapja

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább