„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Újra vezérezredes lehet a 2. Magyar Hadsereg kivégzett parancsnoka

Felvethető a Jány Gusztáv volt királyi honvéd tábornok lefokozásának semmissé nyilvánítása a honvédelmi tárca jogászai szerint - írta pénteki számában a Magyar Nemzet. A kivégzett parancsnok rehabilitációja ügyében a család nevében fordult egy ügyvéd az államfőhöz.

ujra vezerezredes lehet

A második világháborúban a Don-kanyarnál vívott harcok során megsemmisítő vereséget szenvedett 2. Magyar Hadsereg kivégzett parancsnokának rehabilitációja ügyében a család nevében fordult egy ügyvéd az államfőhöz, aki a honvédség főparancsnoka is.

A Köztársasági Elnöki Hivatal a rehabilitációs kérelmet továbbította a Honvédelmi Minisztériumnak, ahol a jogi főosztály vizsgálta az ügyet. A szaktárca jogászai megállapították, hogy a semmisség felvethető, ennek kimondásakor pedig nincs szükség rehabilitációra vagy posztumusz kinevezésre, Jány automatikusan vezérezredesi rangot kaphat - tudta meg a lap a minisztériumtól.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább