„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fotók a náci terror egykori színhelyeiről

Secret places, vagyis Tikos helyek címmel nyílt fotókiállítás a Szombathelyi Zsidó Fesztivál részeként szerdán a Szombathelyi Képtárban. Peter Hundley amerikai fotóművész a kiállítás megnyitóján elmondta: képei azokat a helyszíneket dokumentálják, amelyeken német és magyar zsidók lettek áldozatai a náci terrornak; a fényképfelvételek Berlinben, Hamburgban és Budapesten készültek tavaly és tavalyelőtt.

A fotókon egykori zsinagógák és lakóházak láthatóak, rajtuk olyan ártatlannak tűnő épületek, parkok és intézmények, amelyek egytől-egyig borzalmas események helyszínei voltak hajdan, és amelyekről csak a képek mellé helyezett magyarázat alapján tudja meg az igazságot a szemlélődő.

Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) ügyvezető igazgatója a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet: nem hisznek a kollektív bűnösségben, de nem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon a zsidókat nem a németek, hanem a magyar csendőrség terelte vagonokba és adta át a német hatóságoknak.

Megfogalmazása szerint Horthy Miklós kormányzóként minden zsidóellenes törvényt aláírt, "velejéig antiszemita volt", éppen ezért emelik fel szavukat napjainkban a Horthy-korszak újraéledése, restaurálása, a Horthy-szobrok és az Árpád-sávos zászló - mint az egykori nyilaskeresztes párt szimbóluma - ellen.

A Szombathelyen először megrendezett zsidó fesztiválnak és a hozzá kapcsolódó, a holokauszt-visszaemlékezéseket középpontjába állító kisfilmek szemléjének mintegy hivatalos megnyitóját jelentette a vernisszázs. A tárlat november 28-ig tekinthető meg.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább