„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hadisír-gondozás Hódmezővásárhelyen

Megkezdődött a hódmezővásárhelyi Kincses temető hősi parcellájában található, az első és a második világháborúban elesett katonák fejfáinak felújítása, illetve a terület eredeti állapotának visszaállítása.

hadisir1

A hősi parcellából hiányzik közel ötven fejfa, amelyek egykori elhelyezkedése ma már pontosan ismert, így azokat – a korhű másolatok elkészítését követően − az eredeti helyükre tudják visszahelyezni. Halottak napja alkalmából a temetőben lévő fejfákon − megtisztításuk után − a betűket újrafestik és a kisebb felújítási munkálatokat is elvégezik.

A hadisírok gondozásában érintettek a hősi parcellában elhelyezett összes fejfát szeretnék ünnepélyes keretek között felavatni a jövő évi hősök napján, azaz 2013 májusának utolsó vasárnapján.

hadisir2

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább