„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Meghalt a 2. világháború legidősebb kínai szexrabszolgája

Elhunyt Huang Vu Hsziu-mej, aki a legidősebb volt a még életben lévő, második világháborúban a japánok által szexuális szolgáltatásra kényszerített kínai nők közül.

37752

A 95 esztendős Huang Vu légzési elégtelenség következtében szombaton halt meg - közölte a Tajpeji Nők Megmentésének Alapítványa (TWRF) kedden.

Az alapítvány ismertetése szerint az utóbbi húsz évben ötvenen hunytak el azok közül a nők közül, akiket 1940-ben a japán megszállók Kína Kuangtung tartományában szexrabszolgaságra kényszerítettek. Az akkor 23 esztendős Huang Vu egy éven keresztül napi húsz japán katonát volt köteles kielégíteni, aminek következtében meddővé vált.

Huang Vu, akinek két házassága is felbomlott, mert nem lehetett gyermeke, sokáig nem akart beszélni a történtekről, hogy megkímélje családját. Ám mások biztatására végül a nyilvánosság elé állt, és a többi áldozat szószólója lett. Japánban, Ausztráliában és Dél-Koreában is járt, ahol sokan álltak a tragikus sorsú nők mellé, ám a japán kormány sohasem kért hivatalosan bocsánatot tőlük, és nem adott nekik kárpótlást szenvedéseikért.

A TWRF továbbra is azon dolgozik, hogy az áldozatok elégtételt kapjanak a japán kormánytól. Az egykor szexrabszolgaságra kényszerített nők közül még nyolcan vannak életben Tajvanon, a többségük már elmúlt 87 éves.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább