„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kinek ellenség a halott katona?

Háborúk, konfliktusok kegyetlen, komor mementói a hősöknek, mártíroknak és az elhunytaknak emelt emlékművek. Olyan ember alkotta tárgyak ezek, amelyek az emberi pusztítás végzetességére, visszafordíthatatlanságára hívják fel a mindenkori utódok figyelmét.

kinek ellenseg a halott katona


Azonosított és ismeretlen hősi halottak alusszák örök álmukat a sírhantok, keresztek, márványba vésett nevek alatt. Az emlékművek kilométerkövekként terülnek el szerte az országban: itt és itt, itt, meg itt fekszik ő, az ismeretlen katona és megannyi társa. Emlékük és a rájuk emlékezők, őket szívükben őrzők az elesettek földi létének utolsó lenyomatát, végső szalmaszálát jelentik.

A katonai hivatásra, az önfeláldozásra és a parancsok kötelességtudó ismeretére is emlékeztet Szigliget apró kápolnája előtt két emlékmű: egyet a Magyar Királyi Honvédségben, egyet pedig az amerikai hadsereg légierejében szolgált és hősi halált halt katonák üdvözülésért emeltek. Az utóbbit most utálat, gyűlölködő szavak csúfították el, csak mert van, akinek fáj, hogy a halott katonákra emlékeztetnek. Pedig mindkét sírhantnak tetsző alkotás feladata, célja ugyanaz: emléket állítani. Hogy soha ne felejtse el az utókor, mit éltek meg elődeink, mit kerüljenek utódaink, és kik voltak, akik harcoltak azért, mert hittek valamiben, vagy pusztán azért, mert besorozták őket. A halott katona nem ellenség. A halott katona ember, aki feláldozta legdrágább kincsét: az életét.

Forrás: Honvédelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább