„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A legképtelenebb náci összeesküvés-elméletek

Az összeesküvéselmélet-gyártók kedvelt toposza a Harmadik Birodalom és a náci rezsim működtetőinek élete, szinte nincs olyan év, hogy ne jelenjen meg ilyen-olyan, tudományosságot csak nyomokban tartalmazó mű ezzel kapcsolatban. Titkos náci bázis a Déli-sarkon, Hitler hiányzó heréje és a Führer Argentínában nevelt lányai - a népszerű elméletekből válogattunk.

37753

Argentínában halt meg Hitler

A legutóbbi összeesküvés-elmélet egy tavaly megjelent könyvben látott napvilágot két brit újságíró tollából. Gerrard Williams és Simon Dunstan Grey Wolf: The Escape Of Adolf Hitler című munkájukban nem kevesebbet állítanak, mint hogy a Führer idős emberként, távol berlini bunkerétől, Argentínában halt meg.

A zsurnaliszták szerint meggyőző bizonyítékok utalnak arra, hogy Hitler mégse követett el öngyilkosságot, s egy távoli kontinensen fejezte be földi pályafutását. A Grey Wolfból kiderül, hogy a náci vezető 17 évig élt a dél-amerikai országban, ahol két lányát nevelte, s 1962-ben hunyt el, a korábban Hitler koponyájaként azonosított maradványok pedig valójában egy fiatalon elhunyt nőhöz tartoztak. „Nem áll szándékunkban átírni a történelmet, de a Hitler menekülésével kapcsolatos bizonyítékokat egyszerűen nem hagyhattuk figyelmen kívül" – nyilatkozta Williams a Sky Newsnak, hozzátéve, hogy Sztálin, Eisenhower és J. Edgar Hoover FBI-igazgató is tudott a Führer tartózkodási helyéről.

Tény, hogy a világháború után az amerikai szövetséges nyomozóiroda megrögzötten kereste a náci vezetőt, akinek aktáját csak 1973-ban zárták le. A Lindbergh-bébi elrablása óta nem nyomoztak olyan alaposan és kitartóan az amerikai rendfenntartó erők, mint tette azt a negyvenes évek végén és az ötvenes évek elején az FBI Adolf Hitler esetében. A világhálón is közzétett több mint 700 oldalas szövetségi nyomozóhivatali akta bizonyítja: Hoovert nem győzték meg a Hitler 1945. április 30-ai öngyilkosságáról szóló, elsősorban a szovjetektől érkező jelentések, s sokszor felült a csalhatatlannak vélt informátorai légből kapott elméleteinek.

A Gonosz szállta meg a nácikat

A szóbeszéd forrása maga a Vatikán: Gabriele Amorth atya, aki több mint negyedszázada a Vatikán vezető egzorcistája, nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak még 2006-ban, hogy Adolf Hitler és Joszif Sztálin is a Gonosz megszállottja volt. A második világháború idején pontifikáló, vitatott megítélésű XII. Pius pápa (1939-1958) „távolról" akarta kiűzni a gonosz szellemet Hitlerből, de nem járt sikerrel – állítja az ördögűző.

krGabriele Amorth

„Meg vagyok győződve róla, hogy a nácikat mind megszállta a Gonosz. Csak abba kell belegondolnunk, hogy mit tett Hitler, na és persze Sztálin. Ezt megállapíthatjuk abból, hogyan viselkedtek és miket csináltak, kezdve attól, hogy milyen szörnyűségeket követtek el parancsra" – nyilatkozta az első ördögűzését 1986-ban végző Amorth atya.

Amorth atya egyike volt azoknak a vatikáni tisztségviselőknek, akik azt állították, hogy J.K. Rowling népszerű Harry Potter regényei „hamisan különböztetik meg a fekete és a fehér mágiát," s szerinte a II. János Pál pápa ellen 1981-ben elkövetett merénylet is az ördög műve volt.

Csak egy heréje volt Hitlernek

Ez a „bomba" még 2008-ban robbant: egyes jelentések szerint a Führer az 1916-os somme-i ütközet során elvesztette egyik heréjét. Johan Jambor hadiorvos mindezt már az 1960-as években elmesélte Franciszek Pawlar papnak, ám a dokumentum akkor titkos maradt, és csak a férfi halála után 23 évvel hozták nyilvánosságra.

Hitler nemi szervével egyébként már egy korabeli brit dal is tréfálkozott, ennek szövege a következőképp hangzott: "Hitler has only got one ball, the other is in the Albert Hall. His mother, the dirty b****r, cut it off when he was small." Ezt azonban sokan csak a háborús propaganda termékének tartották, mondván semmilyen bizonyíték nem támasztja alá. Az „egy here-elméletet" egy állítólagos szovjet boncolás is megerősítette, ennek hitelessége azonban mindvégig vitatott maradt.

A 2008-as dokumentum szerint azonban Johan a saját szemeivel bizonyosodott meg az ellenkezőjéről, mikor az első világháborúban sebészként a Somme-nál harcolt. 1916-ban szedték össze a sérült Hitlert is, akit csak „sikítozónak" hívtak, mert egyfolytában segítségért üvöltözött. Az orvos szerint Adolf alteste és lábai vérben úsztak, és ekkor vesztette el az egyik heréjét is.

Hitler 1914 augusztusában került ki a nyugati frontra a 16. bajor „List" tartalékos gyalogezredhez. Novemberben az ezredstábhoz került, mint küldönc, s a világháború során végig ebben a tisztségében maradt. Decemberben a Vaskereszt második fokozatával tüntették ki, majd 1916-ban az észak-franciaországi harcokban megsebesült a lábán.

Homokból aranyat?

Heinrich Himmlert, az SS teljhatalmú vezetőjét egy bizonyos Karl Malchus alkimista vette rá arra, hogy a dachaui koncentrációs táborban még a második világháború előtt, 1938-ban titkos laboratóriumot állítson fel, ahol kövekből, földből, homokból és kőolajból aranyat lehet előállítani – írta a Hitler alkimistái: titkos kísérletek arany előállítására Dachauban című könyvében Helmut Werner.

dachDachau

Akik részt vettek a „kutatásban", azoknak meg kellett bizonyosodniuk afelől, hogy senki sem csempészett be aranyat a tábor területére, így később be tudták bizonyítani: az aranyat valóban Dachauban, homokból és kőből állították elő. Malchus azonban egy cigarettás dobozban aranyrögöt rejtett el, amelyet később Himmlernek is bemutatott. Az SS-parancsnoknak még így is jó néhány hétbe került, amíg rádöbbent: csúnyán rászedték.

Hol van a nácik aranya?

Számtalan mítosz és pletyka kering a nácik által elásott több millió – vagy milliárd – kilogramm arany feltételezett lelőhelyével kapcsolatban. Ezek közül a legtöbbször említett helyszín az ausztriai Stájerországban, a Salzburgtól 90 kilométerre található Toplitz-tó, amely a második világháború vége óta vonzza a kalandvágyó kincsvadászokat. Eddig ugyan se a náci aranykincseket, se a svájci titkos számlák teljes listáját vagy a német hadigépezet technológiai titkait rejtő dokumentumokat nem sikerült fellelni, de 1959-ben olyan ládikákat emeltek ki a vízből, amelyekből a sachsenhauseni koncentrációs táborban a rabokkal nyomatott hamis pénzek kerültek elő.

A merülések azonban nagyon veszélyesek, és több amatőr búvár is meghalt a kutatás közben, ezért az osztrák kormány a hasonló akciókat 1963 és 2005 között már megtiltotta. Besokalltak az osztrák természetvédők is, akik még 2009-ben egy 99 éves merülési tilalom elrendelésére ösztönzték a kormányt.

A másik lehetséges helyszínnek még ennél is kevesebb valóságalapja van: csak a legelvakultabb összesküvéselmélet-gyártók vélik úgy, hogy a nácik tengeralattjárón az Új-Zéland partjaitól néhány száz kilométerre levő lakatlan Auckland-szigetre vitték volna félte őrzött értékeiket. Bár erre semmilyen bizonyíték nincs, a mai napig fognak vándorbotot a kincskeresők, hogy felkutassák a nácik rejtett aranyát.

Titkos náci bázis az Antarktiszon

Hosszú története van annak a mindenfajta alapot nélkülöző pletykának is, amely szerint a nácik titkos katonai bázist létesítettek a Déli-sarkon. A szóbeszéd az évek folyamán nem sokat veszített erejéből, annak ellenére sem, hogy komoly erőfeszítéseket tettek a híresztelések megcáfolására – talán éppen azért, mert némi igazság volt benne. A Times 1941-ben például azt írta, hogy létezik egy német javítóműhely Dél-Amerikához közel, az Antarktisz legészakibb pontján.

Azért, hogy a találgatások folytatódjanak, sokat tett a Nature is. A tudományos lap szerint 1938 és 1939 között a németek expedíciót vezettek a Déli-sarkhoz. 1945 júliusában pedig egy német tengeralattjáró, az U-530 megjelent az argentin tengeri bázisnál, Mar del Plata-nál, amelyet a következő hónapban az U-977 követett.

2007-ben már jóval józanabb hangot ütött meg az amerikai Polar Record című szaklap, amely tételesen megcáfolta a légből kapott állításokat. A rendelkezésre álló információk szerint a két tengeralattjáró nem érte el az Antarktiszt, nem volt semmilyen titkos bázis Dronning Maud Landnál, amelyet a brit SAS megtámadott volna, mivel az csak civil tevékenységet folytatott a területen.

Hitler mint avatára

A nácikat az okkultizmushoz kötő népszerű elmélet a zavaros fejű chilei diplomata-filozófus, Miguel Serrano agyszüleménye. A három éve elhunyt antimodernista, antignosztikus írásairól ismert kalandor trilógiát szentelt ezoterikus hitlerizmus néven futó ámokfutásának, s egyik kötetében 643 oldalon keresztül arról értekezik, hogy a Führer egy avatára, a hinduizmusból ismert Vishnu alászállása és halandó lényben való megtestesülése, aki azért jött a földre, hogy megmentse a világot, helyrehozza a törvényeket és megoltalmazza a híveket.

A "Hitler dicsőségére" írt könyvben Serrano ezoterikus és mitológiai szimbólumrendszerében fejti ki elméletét. A hindu és pogány elemeket ötvöző interpretáció Hitlert az indoeurópai vagy árja faj megmentőjének szerepébe helyezi, akivel a filozófus nem mellesleg a csillagok útján tudott kommunikálni - még a berlini bunkerben elkövetett öngyilkossága után.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább