„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Főhajtás az elesett hősökért

Minden magyar katona méltó a főhajtásra, a tiszteletre – mondta Spányi Antal megyéspüspök a Mészeg-hegyi Don-kanyar-emlékkápolnánál tartott halottak napi emlékmisén, november 2-án.
 
Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően a székesfehérvári egyházmegye idén is a halottak napján emlékezett meg a második világháborúban, a Don-kanyarban elesett katonahősökről.
 
„A halottak napján felkeressük a szeretteink sírját. De azokról sem feledkezhetünk el, akiknek sírjához nem látogathatunk el, mert azt sem tudjuk, merre van. Imádkozzunk az elesett katonákért, hogy békességet és nyugalmat leljenek” – mondta Sányi Antal megyéspüspök az általa celebrált emlékmisén Pákozdon, a Mészeg-hegyi emlékkápolnánál.
 

fohajtas 1

A püspök hozzátette: a háborúkban elesett katonahősök sokszor idegen földben, a harcmezőkön vannak eltemetve, ám fontos, hogy emlékük mindig a szívekben maradjon.

A misét követően a kápolna előtti emlékműnél koszorút helyezett el – többek között – Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, illetve Varga Csaba dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke.

fohajtas 2

Fotó: A szerző felvételei

Forrás: Honvédelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább