„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Postagalamb őrizte a világháborús titkos kódot

Brit hírszerzők már dolgoznak azon a kódolt üzeneten, amelyet egy második világháborús postagalamb lábához kötve találtak meg egy 17. századi ház kéményében harminc évvel ezelőtt. A hősként tisztelt madár posztumusz elismerésben részesülhet.

postagalamb1

A második világháború egyik hőseként tisztelt postagalamb csontjait Bletchingley-ben (Surrey megye), egy 17. században épült ház kéményében találták meg még 1982-ben, mikor a tulajdonos úgy döntött, helyreállítja otthona kandallóját. „Szépen sorban megtaláltam a madár maradványait. Először azt hittük, hogy egy versenygalambbal van dolgunk, mígnem egy kis piros tokra lettünk figyelmesek” – nyilatkozta a szerencsés megtaláló, David Martin az újságíróknak.

Hamarosan kiderült, hogy a henger egy cigarettapapír méretű titkos üzenetet tartalmaz. A papírdarabot három évtizede nem látták, de annyira érdekesnek találták, hogy a titkosszolgálat lehallgatóközpontja, a GCHQ (Government Communications Headquarters) kódfejtői jelenleg azon dolgoznak, hogy megfejtsék az írást.

Szakértők találták egy a galamb lábára rögzített alumíniumgyűrűt is, amelyen a 40TW194 név (az első két szám az állat születési éve volt) olvasható. Szinte biztosra vehető, hogy a madarat 1944. június 6-án, a szövetségesek normandiai partraszállásakor indították útjára a nácik által megszállt Franciaország területéről.

Mivel a rádiók nem működtek, a szövetségesek postagalambok útján tájékoztatták az otthon maradt brit katonai vezetőket a 20. század fordulópontjának tartott hadművelete, a D-Day alakulásáról. A madarakat bombázókról dobták le az ellenséges vonalak mögé, ahol az ellenállók megtalálták majd egy titkos üzenettel továbbküldték őket.

postagalamb2

A galambok aktív szerepet játszottak a második világháborús harcokban; csak a brit Királyi Légierő 250 ezer madarat képzett ki a feladatra, 1943 és 1949 között közülük 32 kapta meg az állatoknak adható legmagasabb címet, a Dickin Medalt. Köztük is kiemelkedik "Mary of Exeter", aki miután "szolgálatteljesítés" közben megsérült, 22 öltéssel varrtak össze. De szintén ismert az amerikai "GI Joe", aki ezer életet mentett meg egyetlen üzenettel.

Hogy mi lett pontosan 40TW194 sorsa, máig ismeretlen. Rosszul tájékozódott vagy a több száz kilométetes úttól kifáradt, s egy ház tetején akart megpihenni, amikor a felcsapódó füst következtében beleszédült a kéménybe. A legvalószínűbb magyarázat szerint az állat éppen a brit kódfejtők főhadiszállásaként ismert, ma már múzeumként működő Bletchley Parkba tartott, amely alig 120 kilométerre van Martin házától.

Az üzenetet XO2-nek címezték, s délután háromnegyed ötkor adták fel; a cetli összesen 27, számokból és betűkből álló ötjegyű kódot tartalmaz. „Martin úr egy szigorúan titkos üzenetet talált. Kiállításunkban több mint harminc, galambok által kézbesített második világháborús üzenet található, de egyik sem kódokból áll” – magyarázta Colin Hill, a Bletchley Park Galambok a háborúban című kiállításának kurátora.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább