„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Auschwitz-rekviem Budapesten

Filmfesztivállal, kiállítással és koncerttel hívja fel a figyelmet a holokauszt roma áldozataira az Auschwitz-rekviem elnevezésű európai kezdeményezés magyarországi programsorozata.

aushwitz budapest

Az Auschwitz-rekviem egy holokauszt-túlélő szinti roma ötletéből Hollandiában született páneurópai kezdeményezés, amely az Európai Bizottság támogatásával a romák alig ismert szenvedéstörténetére kívánja ráirányítani a figyelmet - emlékeztetett Bársony Katalin, a magyarországi programokat szervező Romedia Alapítvány igazgatója az Auschwitz-rekviem szerdai sajtótájékoztatóján a budapesti brit nagykövetségen.

Jonathan Knott nagykövet köszöntőjében kiemelte, az Egyesült Királyságnak hosszú ideje kiemelt célja az emberi jogokról szóló programok támogatása, így a budapesti külképviseletnek is feladata, hogy felhívja a figyelmet a tolerancia, egymás elfogadásának fontosságára.

Kőszeg Áron, a Rekviem Dokumentumfilm Fesztivál szervezője felidézte, hogy október 26. és 28. között kilenc filmet vetítettek telt házzal az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A roma holokausztról és más népirtásokról szóló munkák közül egy-egy szerda este még látható a pécsi Apolló és a szegedi Belvárosi moziban.

Maga a programsorozat Roger Moreno Rathgeb Auschwitz-rekviem című zeneművéről kapta a nevét - mondta el Bársony Katalin. Mint hozzátette, a holland szinti zeneszerző a nácizmus összes áldozatának kívánt emléket állítani rekviemjével, amelyet a budapesti közönség november 6-án hallhat a Roma és Szinti Filharmonikus Zenekar, Rajk Judit, Szakács Ildikó, Megyesi Zoltán, Rácz István, valamint a Szent Efrém Férfikar előadásában, Riccardo M. Sahiti vezényletével a Művészetek Palotájában.

November 15-től 23-ig a budapesti Francia Intézet ad otthont a Rekviem Kiállításnak. Mint Lázár Eszter, a tárlat egyik szervezője közölte, az anyag egyik részét Otto Pankok szénrajzai adják, melyeken a német expresszionizmus neves alakja a romák szenvedéseit örökítette meg a harmincas-negyvenes években.

A másik kiállító művész, a holokauszt-túlélő Ceija Stojka mintegy harminc nagyméretű akvarellje, grafikája és szobra azt a szenvedést dolgozza fel, amely az osztrák festőt és családját érte a német koncentrációs táborokban.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább