„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hitler utolsó napjai a bunkerben

„Mindenki hazudott nekem, mindenki becsapott engem” – mondta Hitler a náci vezetők jelenlétében berlini bunkerében mindössze nyolc nappal azelőtt, hogy önkezével végett vetett életének, derült ki az újonnan nyilvánosságra hozott dokumentumokból.

ah utolso napjai

Guy Liddell, az MI5 egykori főigazgató-helyettese jegyezte fel naplójába a szövetségesek Közös Hírszerzési Bizottságának (Joint Intelligence Committee) jelentését, amely Hitler utolsó napjainak eseményeit részletezi. Ebből kiderül, hogy egy 1945. április 22-én tartott megbeszélésen Hitler beszédet mondott az összegyűlt tábornokok és Heinrich Himmler, a Harmadik Birodalom belügyminisztere előtt.

A jelentés szerint „Hitler egy teljesen megtört ember látszatát keltette, amikor 8.30-kor megérkezett. Csupán néhány katonatiszt volt vele. Himmler azt tanácsolta a Führernek, hogy hagyja el Berlint.” Majd Hitler belekezdett beszédébe: „Mindenki hazudott nekem, mindenki becsapott engem, senki sem mondott igazat. A fegyveres erők hazudtak nekem és most az SS is cserbenhagyott. A német nép nem küzdött eléggé hősiesen, megérdemli, hogy elpusztuljon. Nem én voltam az, aki elvesztette a háborút, hanem a német nép.”

A jelentés így folytatódik: „Arca elvörösödött, rángatódzó bal karja lenyugodott, bal lábát pedig nem tudta rendesen a földre tenni. Egész éjszaka az idegösszeomlás tüneteit produkálta és azon dühöngött, hogy vége lesz földi pályafutásának. Azon az éjjelen végzett volna magával, ha fegyverkezési minisztere, Albert Speer le nem nyugtatja.”

„Speer azt mondta: Hitler rádöbbent, hogy csillaga lehanyatlott, a háborút pedig elvesztette. Miniszterével pedig közölte, hogy várja már a halált, az élet nehézségeitől való megváltásként tekint rá. Nem tudott a barikádokra menni, félt, hogy megsebesül és elfogják az oroszok. Jobb lenne, ha saját magát lőné fejbe.”

Bár a tanú elmondása szerint a Führer az utolsó pillanatig kitartott kezdeti álláspontja és életszemlélete mellett, Liddell naplójában megemlített egy Joachim von Ribbentroptól, a Harmadik Birodalom külügyminiszterétől származó levelet, amely utalásokat tartalmaz az ellenkezőjére: „Sem ő, sem pedig Hitler nem akart háborúba keveredni Angliával, amelyre mindig is második otthonaként tekintett. Biztosak voltak benne, hogy a jövőben szoros együttműködés lesz Nagy-Britannia és Németország között.”

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább