„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

2. világháborús tankot emeltek ki egy lengyel folyóból

II. világháborús brit vagy kanadai gyártású, a Vörös Hadsereg által használt Valentine IX típusú tank egyedi példányát emelték ki Lengyelország központi részében a Warta folyóból - olvasható pénteken a lodz.naszemiasto.pl helyi híreket publikáló hírportálon.

37699

A média értesülései szerint a Valentine IX típusú katonai járműveknek csak néhány példánya maradt fenn a világon, de a lengyelországi az egyetlen, amely hadműveletekben is részt vett. A harckocsit valószínűleg 1945 januárjában nyelték el a hullámok, amikor a befagyott Warta folyót az azonos nevű város közelében próbálta átlépni, és beszakadt alatta a jég.

felirat

Szakértők szerint a 1943-as gyártású tank jó állapotban van. Ezt bizonyítja, hogy a kiemeléskor a lánctalpai forogtak. A lengyelországi példányt valószínűleg három év alatt sikerül felújítani és üzemképes állapotba hozni. A Valentine IX típusú katonai jármű angol tervezésű, alacsony gyártási költségű könnyű tank. Feladata a gyalogság támogatása volt.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább