„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Wallenberg vándorkiállítás nyílt Helsinkiben

Raoul Wallenberg vándorkiállítást nyitottak meg pénteken Helsinkiben, az egyetemi könyvtár új épületében; Magyarországot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviselte az eseményen.

A kiállításnak az a fő üzenete a fiatalok felé, hogy ha Raoul Wallenberg szellemében azt akarjuk, hogy a jövendő nemzedék is tisztelje az emberi jogokat, az emberi méltóságot, akkor az ő emberi jogaikat és méltóságukat is tisztelni kell - mondta el Balog Zoltán.

Ez nem csak magánszemélyekre, magánemberekre vonatkozik, hanem etnikai közösségekre, népcsoportokra sőt országokra is. Mi is elvárjuk az Európai Unióban, hogy tiszteletben tartsanak bennünket, és mi is tisztelettel közelítünk más népekhez, más országokhoz és más népcsoportokhoz - hangsúlyozta.

Balog Zoltán a finn kulturális miniszterrel a magyar kultúra finnországi megismertetéséről tárgyalt. Ebbe illeszkedik az előző nap megnyitott Helsinki Könyvvásár, amelynek az idén Magyarország a díszvendége. A vásáron 13 szerző műveiből adnak ismertetést. Az érdeklődés meghökkentően nagy - mondta a miniszter.

Az oktatási miniszterrel találkozva izgalmas volt látni az ott készülő oktatási reform hasonlóságait a magyarországival: ott is erősíteni akarják a készségi tárgyakat, a zeneoktatást, a vizuális tárgyakat, a testnevelést - fogalmazott Balog.

A foglalkoztatási miniszter ismertette azt a finn elhatározást, hogy néhány éven belül valamilyen fajta állami munkahelyet biztosítanak minden diplomásnak, aki nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A külügyminisztériumban tartott kerekasztal megbeszélésen kölcsönösen ismertették a két ország roma stratégiáját.

Finnország egyebek között azért érdeklődött a magyar roma stratégia iránt, mert ötszáz bulgáriai és romániai roma érkezett az országba, és nem tudják, mit kezdjenek velük. Tart tőlük az őshonos, több száz éve Finnországban élő roma közösség is, amely tízezer fősre tehető. Szó volt arról is, hogy mi a küldő és mi a fogadó ország felelőssége. Kanadával kapcsolatban nekünk is van ilyen problémánk - emlékeztetett Balog Zoltán.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább