A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kiássák az eltemetett Spitfire-eket Burmában

Megállapodást kötött a burmai kormány és egy brit cég a délkelet-ázsiai országban felfedezett világháborús repülőgépek feltárásáról. A tervek szerint több tucat olyan Spitfire típusú vadászgépet ásnak ki, amelyeket a brit csapatok ládákban temettek el Burmában a második világháború végén.

37661

16 éves előkészítést követően Nagy-Britannia nevében David Cundall aláírta azt a szerződést, amely az elveszett Royal Air Force gépek kiásását és Európába szállítását teszi lehetővé. A vadászgépeket állítólag Mountbatten earljének parancsára csomagolták ládákba és rejtették el a brit erők Burmában röviddel az előtt, hogy az Egyesült Államok 1945. augusztus 6-án lebombázta Hirosimát.

Áprilisi burmai látogatása során David Cameron brit miniszterelnök szóbeli megállapodást kötött Thein Sein burmai elnökkel az eltűnt repülőgépek feltárásáról. A rangooni brit nagykövetség közleményben tudatta: az újonnan aláírt megállapodás lehetőséget nyújt a burmai kormánnyal való együttműködésre a „feltárásban, a helyreállításban és a vadászgépek bemutatásában".

A feltárási munka várhatóan e hónap végén veszi kezdetét. A föld alatt rejtőzködő Spitfire 14-esek száma ugyanakkor még nem tisztázott, Htoo Htoo Zaw, Cundall burmai partnere, a Shwe Taung Paw nevű cég ügyvezető igazgatója legalább hatvanra teszi a számukat; a korábbi becslések 20 és 36 között mozogtak. Azonban még ez a szám is jelentős növekedést jelentene a Spitfire gépparkra nézve: összesen 21 ezer épült belőle, ugyanakkor mára csak 36 van működőképes állapotban.

„Ez lesz a legnagyobb számú Spitfire flotta a világon" – mondta Htoo Htoo az Associated Pressnek. „Azt akarjuk, hogy az emberek láthassák ezeket a történelmi gépeket, s hogy feltárásuk tovább erősítse a Mianmar és Nagy-Britannia közötti kapcsolatokat" – fűzte hozzá.

A Myanmar Ahlin nevű helyi újság beszámolója szerint Cundall eddig 160 ezer fontot (55 millió forint) költött az elveszett gépek megtalálására. Állítása szerint áprilisban egy névtelen befektető biztosította pénzügyi támogatásáról a repülőgépek feltárását illetően, augusztusban a Birmingham Postnak pedig már azt mondta, hogy látni akarja a légi járművek hazatérését. „A Spitfire-ök ritka szép repülőgépek és nem szabad hagyni, hogy idegen földben sínylődjenek. Megmentettek minket az angliai csatában, ezért meg kell őket őriznünk" – így Cundall.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább