„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hamisítvány lehet a náci buddhista szobor

20. századi hamisítvány lehet a nácik által megtalált, meteoritból kifaragott buddhista szobor – állítja egy szakértő.

naci szobor 2

Egy vallástörténész úgy véli, hogy a nácik tibeti expedíciója során fellelt, meteoritból kifaragott szobor egyszerű hamisítvány. Bár azt nem vitatják, hogy a buddhista szobrot vasban és nikkelben gazdag meteoritból faragták, sokan kétségbe vonják az alkotás eredetiségét.

Achim Bayer, a dél-koreai Dongguk Egyetem vallástörténésze szerint a szobor 'pszeudo-tibeti' jellemvonásokkal bír, egyszerű reprodukció, amelyet valamikor 1910 és 1970 között készítettek Európában. Ilyen vonás például az európai stílusú bokacipő, a nadrág, a cső alakú hosszú ujjú, a szakáll, a csupán egyetlen fülnél látható fülbevaló, s az inkább a római időkre semmint a buddhista istenségekre jellemző köpeny.

A Meteoritics & Planetary Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban Elmar Bucher (Stuttgarti Egyetem) és kollégái azt írták, hogy a szobor az Ernst Schäfer etnológus-zoológus és felfedezőcsapata által indított 1938-1939-es tibeti expedíció jóvoltából került Németországba, majd később egy magángyűjtő kollekciójába vándorolt.

Bayer egy német történészre hivatkozva megkérdőjelezi a teóriát, s inkább arra gyanakszik, hogy a szobrot az antikvitás egyre bővülő piaca számára készítették, a náci expedícióval való kapcsolatot pedig a darab értékének növelésére találták ki.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább