„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Elkészült a berlini roma holokauszt emlékmű

Két évtizedes hányattatás után elkészült a nemzetiszocializmus idején meggyilkolt európai szintik és romák emlékműve Berlinben, az alkotást szerdán avatja fel Angela Merkel német kancellár.

A német kormány 1992-ben kötelezte el magát a náci uralom alatt Európában meggyilkolt szintik és romák előtt méltó módon tisztelgő nemzeti emlékmű létrehozására. Az építkezés 2004-ben kezdődött, és a projektet övező anyagi és politikai természetű viták miatt az átadási határidőt többször módosítani kellett.

A német főváros központjában, a Brandenburgi kapu és a Reichstag - a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag épületének - tőszomszédságában elhelyezett emlékművet Dani Karavan, a tájba belesimuló alkotásairól ismert izraeli képzőművész tervezte. A land art (tájművészet) elnevezésű irányzat képviselőjeként számon tartott művész a ligetes területre egy kör alakú fekete gránitmedencét tervezett, amely néhány centiméterre kiemelkedik a talajból. A medence közepén egy háromszög emlékeztet a náci rezsim idején a romákat és szintiket megbélyegző háromszög alakú jelvényre.

A látogatók a romák és szintik üldöztetéséről a medence körül a talajban elhelyezett feliratokból tájékozódhatnak. Az egyik felirattól a másikhoz lépve körbejárják a medencét, és közösen mint egy gyászmenet vonulnak az emlékmű körül.

Az emlékműavató ünnepség köré a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsa előadásokból, kiállításokból, koncertekből álló rendezvénysorozatot szervezett. Pénteken Norbert Lammertnek, a Bundestag elnökének részvételével megnyitották A romák és szintik elleni holokauszt és a jelenkori rasszizmus Európában című kiállítást; a Gestapo - a náci államrendőrség - egykori berlini központjának maradványainál létesített dokumentációs központban kapott helyet.

Az ünnepséget és a rendezvénysorozatot szerdán koncert zárja, amelynek programját Snétberger Ferenc gitárművész-zeneszerző állította össze. A hangverseny első részében a Concerto Budapest Zenekar előadja Snétberger In Memory of My People (Népem emlékére) című művét, a második részben pedig bemutatkoznak a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább