„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Akár ezer kilogrammos bombát is találhatnak Magyarországon

Akár ezer kilogrammos légibombát is találhatnak Magyarországon, hiszen az amerikai hadsereg ilyeneket is ledobott a második világháborúban - mondta Horváth Csaba hadtörténész pénteken. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense közölte: hivatalosan 1944 áprilisa körül kezdték az amerikaiak bombázni Magyarországot. Elsősorban olyan célpontokat támadtak, amelyek logisztikai szempontból fontosak voltak, vagyis hidakat, vasútvonalakat és utakat.

37660

A folyópartszakaszok jelenleg is "gyűjtőhelyei" a második világháborús légibombáknak - fűzte hozzá. Nagyrészt a XV. amerikai légi hadsereg végezte a bombázásokat ebben az időszakban B-17-es és B-24-es repülőgépekkel. A gépek átlagosan 2,5 tonnányi bombát szállítottak, amelyeket akár egyszerre is ledobhattak. Ez volt az úgynevezett "bombaszőnyeg" - fogalmazott a szakértő.

Az északi összekötő vasúti hídnál talált amerikai légibomba 1000-es típusú. A szám a szerkezet fontban meghatározott súlyára utal. A bomba nagyjából 500 kilogrammos, ebből körülbelül 270 kilogramm a robbanószer.

Az ilyen, több gyújtószerkezettel ellátott rombolóbombát, általában akkor vetették be, ha nagy pusztítást akartak elérni, viszont nem lehetett pontos támadást végrehajtani. Ebből a bombából az amerikaiak használtak kétszer ekkorát is.

Horváth Csaba szerint az északi vasúti híd nagyon fontos átkelőnek számított már a múlt század elején is; a II. világháborúban pedig többször is célpontja volt a szövetségesek támadásainak. A bombázók többször is megrongálták, 1944 decemberében viszont a németek robbantották fel.

A történész elmondta: a bombákat nagyon magasról dobták le, tehát valószínűleg a becsapódás szöge miatt nem robbantak fel azok, amelyeket eddig az északi összekötő vasúti hídnál találtak.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább