„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Már készül London a világháború centenáriumára

Új galériák, megemlékezések országszerte, összesen 50 millió font a programokra - így készül Nagy-Britannia az 1914-ben kitört első világháború két év múlva esedékes centenáriumi ünnepségsorozatára.

37607

Magasztos beszédben vázolta fel David Cameron brit kormányfő a londoni Imperial War Museumban tartott sajtótájékoztatón a 2014-es centenáriumi ünnepségsorozat részleteit a megjelent újságírók előtt. Ezek szerint összesen 50 millió fontot különítenek el a költségvetésben, hogy méltó módon megemlékezzenek az 1914-ben kitört első világháború tragikumára, amely során 743 ezer brit halt meg a szigetország területén és további 192 ezer a gyarmatokon, köztük 70 ezren Indiában és 27 ezren Írországban.

London úgy tervezi, hogy a nagyobb eseményekről (a szarajevói merénylet, a fontosabb ütközetek, mint például a somme-i, illetve a békekötések) külön megemlékeznek, de fejlesztik és új galériákkal bővítik az Imperial War Museumot és további forrást különítenek el a középiskolák részére. Cameron – mint fogalmazott – személyes prioritásnak tekinti az ügyet, amelynek megszervezésével a Royal Navy-ben szolgált egykori orvosi tisztet, Andrew Murrison konzervatív parlamenti képviselőt bízta meg.

A megemlékezéseket némileg beárnyékolja, hogy abban az évben írnak ki népszavazást Skócia függetlenségéről. Alex Salmond, a Skót Nemzeti Párt vezetője és Skócia első minisztere (First Minister), a függetlenség elkötelezett híve szerint a referendum kimenetele semmilyen hatással nem lesz az ünnepségsorozatra, amelyben – írják közleményükben – a skótok is részt vesznek.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább