„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A megemlékezés napja

A hagyományoknak megfelelően egész napos rendezvénnyel emlékeztek a tűzszerészek napjára az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái szeptember 28-án.

tuzsz1

A rendezvény az ezred laktanyájában ünnepi állománygyűléssel kezdődött, amelyen az alakulat volt parancsnokai közül részt vett Láng László nyugállományú ezredes, Molnár Sándor nyugállományú ezredes és Hajdu Gábor nyugállományú mérnök ezredes is.

Hatvanhét évvel ezelőtt, 1945. szeptember 28-án rendelte el az akkori honvédelmi miniszter az első aknakutató csoportok felállítását. A második világháború után rengeteg elhagyott, hátrahagyott vagy kilőtt, de fel nem robbant robbanótest hatástalanítását, elaknásított területek felszámolását kellett az akkori aknászoknak, majd tűzszerészeknek végrehajtaniuk.

Az ünnepségen elhangzott: a tűzszerész-tevékenység ma sem jelent kevesebb áldozatvállalást. Az ország területéről még mindig nagy számban kerülnek elő s adnak napi munkát a tűzszerészeknek második világháborús robbanószerkezetek. A külföldi szerepvállalásból adódó feladatok pedig komoly szakmai kihívások elé állítják a katonákat.

Az elmúlt hatvanhét év alatt sok tűzszerész áldozta életét munkája közben. A fegyvernemi napon rájuk emlékeztek utódjaik a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán található emléktáblánál, illetve a Logodi utcai tűzszerész-emlékműnél.

 

Forrás: Honvédelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább