„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ezt tanították a nácik a britekről

Fasiszta-szimpatizánsok, akik gyönyörű vidéken élnek, s ők adták a világnak Shakespeare-t - nagyjából így lehetne összefoglalni, hogy milyen kép alakult ki a német tanulókban az angolokról a világháború éveiben. A Hirt’s Englandkundliches Lesebuch fur die Oberstufe an Oberschulen című könyv egyik példánya a héten kerül kalapács alá.

anglia

Az 1942-ből származó angol nyelvű könyv Adolf Hitlert a béke emberének írja le és terjedelmes írást közöl a brit társadalmi viszonyok egyenlőtlenségeiről, valamint a Nagy-Britannia által Indiában és Írországban elkövetett bűnökről. A Hirt’s Englandkundliches Lesebuch fur die Oberstufe an Oberschulen (angolul Hirt’s English textbook theory for colleges and high schools) címet viselő könyv egyik másolatát ezen a héten árverezik el.

Érdekes módon a német fiatalok számára íródott könyv nem hallgatja el a britek „érdemeit” sem: így például csodálattal beszél a szigetország tájairól és kultúrájáról, különös tekintettel Shakespeare munkáira. A könyv borítóját egyébként az Avon-folyó és a híres angol bárd megkereszteléséről és végső nyughelyéről ismert Stratford-Upon-Avon-i Szentháromság-templom képe díszíti.

Az egyik magángyűjtő által árverezésre bocsátott, az előzetes becslések szerint 200-250 fontot érő könyv heves kirohanást intéz a zsidóknak az angol társadalomban betöltött szerepe ellen, s hosszasan sorolja, hogy miért tekinthető a Führer a béke apostolának; aki – írja a könyv – amúgy békejobbot nyújtott a franciáknak, mondván semmi oka nincs annak, hogy a két nép folytassa az ellenségeskedést. De a könyv ezenkívül külön fejezetet szentel I. Erzsébet angol királynő életének, a brit iskolahálózat és a londoni nyomornegyedek bemutatásának is.

 

Forrás: Múlt-kor

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább