„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Létrejön a totalitarizmus áldozatainak első európai genetikai adatbázisa

Létrehozzák a totalitarizmus áldozatainak első európai genetikai adatbázisát az észak-lengyelországi Szczecinben. Az IPN honlapján közzétett közlemény szerint a kezdeményezést Bronislaw Komorowski államfő és a totalitárius rendszerek áldozatainak hozzátartozói is támogatják. Hasonló adatbázis létrehozását egyebek között Oroszország és Németország is tervezi.

A lengyel adatbázis létrehozása az 1944 és 1956 közötti kommunista terror áldozatait rejtő sírhelyek feltárásával foglalkozó országos projekt stratégiai pontja, amelyről a nácizmus és a kommunizmus által elkövetett bűnöket vizsgáló lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet (IPN) és a szczecini székhelyű Tengermelléki Orvosi Egyetem vezetői írtak alá pénteken megállapodást. A projektnek azonban komoly anyagi háttérre is szüksége van: ezt részben társadalmi adományokból kívánják fedezni a kutatók.

Az IPN legfontosabb projektjeként számon tartott kutatások keretében már júliusban megkezdődött a kommunista terror áldozatainak kihantolása a varsói Powazki katonai temető egyik parcellájából, amelyben csaknem háromszáz személy maradványai találhatók. Lengyel médiaértesülések szerint a tömegsírban eltemetett áldozatok sérülései arra utalnak, hogy többségüket valószínűleg tarkón lőtték, azaz úgy végezték ki, mint 1940 tavaszán a szovjet állambiztonsági rendőrség által a Szmolenszk melletti katyni erdőben főbe lőtt lengyel foglyokat.

A halottak azonosítását már az első kihantolások után megkezdték, de a szakértők szerint az antropológiai kutatások vagy a tárgyi kultúra maradványainak vizsgálata már nem elegendő a sikeres azonosításokhoz. Ezért vált elengedhetetlenné a hozzátartozók DNS-kódját is tartalmazó adatbázis létrehozása, amely nem kötné időkorlátokhoz a kutatók munkáját.

Az IPN honlapján pénteken közzétett közlemény szerint a kezdeményezést Bronislaw Komorowski államfő és a totalitárius rendszerek áldozatainak hozzátartozói is támogatják. Hasonló adatbázis létrehozását egyebek között Oroszország és Németország is tervezi.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább