„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hitler a semleges Írországot is leigázta volna

Egy korábban szupertitkos könyvecske szerint az angliai háború "részeként" Adolf Hitler lerohanta volna Írországot a második világháborúban. A tervről szóló térképeket és dokumentumokat a háború óta nem látták.

Hitler annak ellenére potenciális célpontnak tartotta Írországot, hogy az ország hivatalosan semleges volt a világháborúban. Dublin ráadásul megengedte, hogy a német tengeralattjárók az ír felségvizeken közlekedjenek, de a Harmadik Birodalmat ez sem hatotta meg: a Militargeographische Angaben uber Irland címet viselő könyvecske több írországi várost és egyéb területet is megnevez olyan pontként, ahol csapást kell mérni, előkészítendő a tervezett inváziót.

bel

Belfast

A könyvben több kép is szerepel kikötőkről, víztározókról, városokról, partszakaszokról, azaz minden olyan helyről, amely a Wehrmacht legfelsőbb parancsnoksága szerint fontos lehet egy invázió megkezdésének tervezése előtt. Ezeket a helyszíneket katonai tisztviselők szedték pontba, majd nyújtották át magas rangú náci tiszteknek, amely elképzelés a Nagy-Britannia katonai megszállásáról szóló terv (Oroszlánfóka hadművelet/Unternehmen Seelöwe) részét képezte volna.

dub

Dublin

Az angliai csata azonban gyökeres fordulatot vett: 1940. szeptember 17-én borultak a tervek, Hitlernek ejtenie kellett a szárazföldi inváziót, mivel nem sikerült megteremtenie az ezt elősegítő légi fölényt.
Az 1940-ben kiadott könyvecske egy másolatát tegnap árverezték el az angliai Ludlow Race Course-ban.

 

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább