„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mi legyen Hitler szülőházával?

Nagy felzúdulást váltott ki a múlt hétvégén az apró, határ menti osztrák város, Braunau-am-Inn polgármesterének bejelentése, amely szerint Hitler 18. században épült szülőházából lakásokat alakítanának ki.

37493

A szóban forgó épület egykoron vendéglőként működött (Gasthof zum Pommer), de elsősorban attól lett híres, hogy itt született 1889-ben Adolf Hitler, aki hároméves koráig élt a ház falai között. A rövid idő ellenére az itt eltöltött időszak nem múlt el nyomtalanul: a kötődést a Harmadik Birodalom idején is kihasználták, a nemzetiszocialista párt megvásárolta az ingatlant, kidekorálta horogkeresztekkel, a hely pedig a náci szimpatizánsok kvázi-zarándokhelye lett. Maga Hitler Ausztria bekebelezésekor, az 1938-as Anschluss idején kereste fel szülőházát, de többé már nem tért vissza.

A házra később a feledés homálya borult, mígnem a Hitler-centenárium előtt, 1989-ben a város első embere egy Mauthausenból származó gránitlapot helyeztetett az épület elé, rajta a következő felirattal: "A békéért, szabadságért és demokráciáért - Soha többé fasizmust. Milliók halála emlékeztet erre."

Azóta több funkciót is kapott a rosszemlékű, ma ismét magántulajdonban álló ház (rendeztek például foglalkozásokat mozgássérültek számára), jelenleg azonban újra üresen áll. Így jött az ötlet Johannes Waidbacher polgármesternek, (Osztrák Néppárt, ÖVP) hogy az ingatlant alakítsák át lakóházakká. Mint fogalmazott: nem akarja, hogy az épületből emlékhely legyen, pontosan azért, mert Hitler alig három évet élt itt, mielőtt a család Passauba költözött volna.

Roger Moorhouse történész semmi kivetnivalót nem lát az ötlet megvalósításában, mondván Hitler csupán három éves koráig élt a felső-ausztriai városban, nem itt lett náci, s gyakorlatilag – az 1938-as látogatást tanúsító felvételt leszámítva – semmilyen kapcsolata nem volt az egykori szülőházzal. Ráadásul a két ország, Ausztria és Németország az utóbbi évtizedekben különösen jól vizsgázott a múlt feldolgozásából (Vergangenheitsbewältigung), bár szerinte egy braunaui dokumentációs központ kialakítása még túl korai lenne.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább