„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Aki James Bond alakját megihlette

Egy történész kutatása szerint Nagy-Britannia legnagyobb második világháborús kéme, a White Rabbit név alatt futó titkos ügynök keresendő Ian Fleming James Bond karaktere mögött. Frederick Edward "Tommy" Yeo-Thomas repülőezredesnek még a buchenwaldi koncentrációs táborból is sikerült megszöknie.

37473

A White Rabbit álnevet viselő tiszt háromszor szállt le ejtőernyővel a németek által megszállt Franciaországban, mielőtt elfogták, s a Gestapo megkínozta volna. Az egyik küldetése alkalmával közvetlenül magának Winston Churchillnek kellett jelentést tennie. Elfogását követően a buchenwaldi koncentrációs táborba szállították, ahonnan sikerült megszöknie, s elérnie a szövetséges védelmi vonalakat.

A James Bondhoz való kapcsolatát felderítő dokumentumot a nyugat-londoni Nemzeti Levéltárban Sophie Jackson történész tárta fel, aki a Churchill's White Rabbit: The True Story of a Real-Life James Bond című könyvében fejtette ki kutatásait. Jackson egy 1945-ből származó feljegyzést talált, amelyet a szintén a brit hírszerzésnél dolgozó Fleming írt, s amely az ügynök sikeres szökéséről számolt be. A történet két szereplője a hírszerzés két különböző osztályán dolgozott, de hamarosan kapcsolatba kerültek.

Jackson szerint ez az egymásra találás, illetve a Yeo-Thomas és James Bond közötti figyelemreméltó hasonlóság alátámasztja elképzelését, amely szerint Fleming karaktere kollégája természetén és ténykedésén alapszik. A fiktív és a valóságos ügynök közti párhuzam a személyes életükben, a nőkkel való bánásmódjukon és titkos ügynöki működésükön érhető tetten.

Yeo-Thomas ezáltal beállt a James Bond karakterét inspirálók hosszú sorába, akik között megtalálható Conrad O'Brien-ffrench, Patrick Dalzel-Job, Bill "Biffy" Dunderdale, Fleming testvére, Peter és maga a szerző is.

Az egyik legszembetűnőbb párhuzam az, amikor a Casino Royale című első Bond-regényben a fiktív kémet olyan technikákkal kínozzák, mint Yeo-Thomast. Ezenkívül a halottaskocsiban való bujkálás, a személyazonossággal való játék, a nők gyors meghódítása, a vonatokon való ugrálás vagy az egyenruhacsere mind-mind hasonlóságot mutat a két szereplő között.

Egy küldetése során az „igazi Bond" a németekkel teletömött Lyon-Párizs expresszen utazott, ahol a helyi Gestapo hírhedt vezetője, a „lyoni mészáros" néven elhíresült Klaus Barbie ült le vele szembe. A náci hírszerzés rajta volt Yeo-Thomason, ám a források szerint sikeresen érte el a megszállt fővárost, miután a franciául folyékonyan beszélő angol elcsevegett a mészárossal, a német megszállás híveként tüntetve fel magát. Az ellenséggel való közvetlen találkozás a Fleming From Russia, With Love című regényében is megtalálható, amikor James Bond az Orient Expressen egy ellenséges ügynökkel vacsorázik.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább