„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Könyv a magyarországi lengyel menekültekről

Lengyel menekültek Magyarországon 1939-1946 címmel megjelent a témát feldolgozó, két évvel ezelőtt kiadott könyv második kötete. Grzegorz és Krystyna Lubczyk a II. világháború alatt Magyarországon menedéket találó lengyelek sorsát kutatja. A 2010 áprilisában megjelent első kötet után most a másodikat adták közre - mondta Felvidéki Eszter, a Lengyel Intézet sajtótitkára.

37465

A magyarországi lengyel menekültek sorsa akkor keltette fel Grzegorz Lubczyk érdeklődését, amikor hazája nagyköveteként szolgált Magyarországon. A volt diplomata, újságíró, publicista feleségével együtt az első kötetben a történelmi hátteret vizsgálta és általános képet festett a korról.

A szerzők a második kötetben elsősorban a személyes történeteket mutatják be. Életre keltenek elfelejtett sorsokat és életutakat, hogy az emlékezet egyre halványuló szövetén át megkeressék, láthatóvá és tapinthatóvá tegyék magát az időt, a közös történelem és a múlt legbensőségesebb, legfájóbb és egyben legboldogabb pillanatait.

"Az alapos, több eddig ismeretlen részletre kiterjedő második kötet alkotótársa volt a már első kötetnél is közreműködő, Magyarországon élő lengyel grafikusművész, Krzysztof Ducki, aki kordokumentumot, emléket, archív felvételt felhasználva egyedülálló grafikai arculatot adott a kiadványnak" - mondta Felvidéki Eszter.

Mint kifejtette, a részletek feltárják a lengyel menekültek sokezres tömegét képviselő maroknyi ember érzelmeit, akiket fájdalmasan próbára tett a sors, "de akik, sok-sok magyar embernek hála, nem a sors martalékául odavetett hajótörötteknek érezték magukat, hanem bajba jutott testvéreknek" - idézett a szerzőktől az intézet munkatársa.

A kötetet két nyelven, lengyelül és magyarul jelentette meg a varsói Rytm kiadó, magyarra Szenyán Erzsébet fordította. Magyarországon a könyvet a Széphalom Könyvműhely terjeszti, a könyv felett védnökséget vállalt Bronislaw Komorowski lengyel államfő.

A budapesti lengyel nagykövetség és a Lengyel Intézet által szervezett könyvbemutató szerdán a Budapesti Történeti Múzeumban lesz, köszöntőt mond Bodó Sándor, a múzeum főigazgatója, Jan Stanislaw Ciechanowski történész, a Veteránok és Üldözöttek Hivatalának vezetője és Roman Kowalski nagykövet.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább