„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

„Adassék örök dicsőség”

„Adassék örök dicsőség annak a magyar katonának, aki fegyverrel védi a hazát!” – e szavakkal köszönte meg az „1944–45-ben Volt Magyar Katonák Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének” elnöke az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredtől hosszú éveken át kapott bajtársi támogatást.

orok1

Vitéz Sebestyén Pál nyugállományú törzszászlóst, a győri katonák Pali bácsiját Könczöl Ferenc alezredes, az ezred megbízott parancsnoka fogadta a likócsi laktanyában. A találkozó apropóját a második világháborút megjárt katonák emlékét őrző egyesület decemberre tervezett megszüntetése adta.

Az egykori honvéd – aki nemcsak szemtanúja volt történelmi eseményeknek, hanem a harcok résztvevőjeként fegyverrel is védte a hazát – azzal a céllal alapította meg 2002-ben a szervezetet, hogy a hazaszeretetet és a hagyományok tiszteletét szem előtt tartva ápolja a múlt emlékeit, felidézze a hősök tetteit, s tudatosítsa a jelenkor polgáraiban, hogy elődeink milyen nehéz körülmények között küzdöttek az országért, adott esetben életüket is feláldozva a hazáért. Az egyesület fennállásának tíz éve alatt számos megemlékezést, ünnepséget, koszorúzást rendezett, amihez a győri alakulat is aktívan hozzájárult, katonai tiszteletadással emelve az események fényét. Nem csoda, hogy a megalakulás óta eltelt egy évtized alatt igaz bajtársi tisztelet és szellem alakult ki az 1944–45-ben szolgált honvédek és utódaik, a rakétaezred katonái között.

Azonban az idő megállíthatatlanul szedi áldozatait. Az alapító hatvannégy tagból hatvanegytől már búcsút vettek a hozzátartozók és a bajtársak, így az elnök elérkezettnek látta az időt a szervezet felszámolására. Az eddig kifejtett önzetlen tevékenység méltó lezárásaként a törzszászlós megköszönte az alakulat által az elmúlt tíz esztendőben nyújtott támogatást és segítséget, és ennek elismeréseként átadta a második világháborúban szerzett harctéri tapasztalatairól, valamint az egyesület megalakításáról szóló emlékiratait.

orok2

Természetesen az ajándék nem maradt viszonzatlanul. Könczöl alezredes nagyrabecsülésének jeléül a győri ezred jelképének számító skarlátpiros barettsapkával és fegyvernemi sállal igyekezett meghálálni mindazt az áldozatos fáradozást, amelyet az elnök a magyar honvédek és a második világháború magyar hőseinek elismertsége érdekében végzett. „Megtiszteltetés számomra, hogy törzszászlós úr méltónak találta alakulatunkat az emlékiratok megőrzésére. A mai kor katonáinak nevében ígérem; rá fogunk szolgálni erre a bizalomra, és méltó módon fogjuk őrizni az 1944-45-ben szolgált katonák emlékét” – mondta az alezredes.

 

Forrás: Honvédelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább