„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Megtalálták a 70 éve eltűnt brit bombázó legénységét

69 évet kellett várni arra, hogy megtalálják a második világháború idején lezuhant Lancaster bombázó roncsát, benne az öt tiszt földi maradványaival. A csehszlovákiai bevetés után visszatérő repülőgépet egy élő szemtanú segítségével sikerült azonosítani.

brit1

A felfedezés amatőr német történészek kitartó munkájának köszönhető, akiket lelkes, a helyszínen több órán keresztül ásó önkéntesek segítettek. A kutatócsapatot egy szemtanú vezette el a Frankfurt melletti lelőhelyre.

A szakemberek először a Rolls Royce motort majd a Lancaster futóművét találták meg; ezt követően az egykori pilótafülke körül több száz darabból álló emberi maradványokra bukkantak. A helyiek először nem értették, hogy a német kutatók miért nyomoznak azon pilóták után, akik városukat egykoron bombázták.

Uwe Benkel elmondta: kötelességüknek érezték, hogy felkutassák az eltűnt személyeket, s némi vigaszt nyújtsanak az áldozatok hozzátartozóinak, akik eddig nem tudták, hogy pontosan mikor vagy hol hunytak el szeretteik. Néhány családtag háláját fejezte ki az amatőr történészeknek, hogy megtalálták a tiszteket, akiket így végre végső nyugalomra tudnak helyezni.

A Lancaster héttagú személyzete – a pilóta Alex Bone mellett Norman Foster, Cyril Yelland, Raymond White, Raymond Rooney, Ronald Cope és Bruce Watt – 1943 áprilisában tűnt el. A Lancaster ED427 egyike volt azon 327 bombázónak, amely a pilseni (akkor Csehszlovákia) fegyvergyárakat támadta, de a lincolnshire-i RAF bázis felé tartó visszatérés közben a német légelhárítás tűz alá vette.

Az egyik szemtanú, Peter Menges látta, ahogy a gép a Frankfurt melletti Laumersheim mellett felrobbant. A most megtalált roncs mellett összesen 36 olyan gép volt, amely nem ért vissza aznap este Nagy-Britanniába. A robbanás következtében hatalmas kráter keletkezett. A helyszínen kutató német hadsereg akkor két áldozatot azonosított, akiket újratemetett.

A háború után a brit Légiügyi Minisztérium nagy elánnal kezdte meg az öt szerencsétlenül járt tiszt felkutatását – mindhiába. Ekkor úgy gondolták, hogy a gép a tengerbe csapódott, így az öt áldozat felkerült a surrey-i Runnymede Memorial listájára, amely azon 20 ezer katona nevét tartalmazza, akiknek nyughelye eddig nem ismert.

 

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább