„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Világháborús leletek olvadnak ki az Alpokban

Az Alpok gleccsereinek visszahúzódása a hőmérséklet növekedése miatt egyre riasztóbb méreteket ölt, aminek egyik következménye, hogy egyre több, az első világháborúból visszamaradt robbanószer kerül felszínre.

lelet olvad

Olaszország történelmének egyik legmelegebb nyári hónapján van túl. Ennek – a fürdőzőkön és szabadságukat töltőkön túl – alighanem csak a régészek örülnek, akik legutóbb az ország északi részén mintegy kétszáz, berozsdásodott robbanószerkezetet találtak a Dolomitokban. A robbanószereket száz éve egy masszív gleccserbe vájt raktárhelyiségben tárolták, s egy rutinellenőrzés során vették észre hegyimentők.

A bombák az Ausztria, Svájc és Franciaország hófödte csúcsait elképesztő gyorsasággal olvasztó globális felmelegedésnek köszönhetően váltak láthatóvá. „A legrosszabb forgatókönyv szerint az évszázad végére az Alpok gleccsereinek területe a tizedére olvad” – figyelmeztetett Michael Zemp, a World Glacier Monitoring Service kutatója. Az Alpok jéggel borított területének több mint a fele tűnt el a kis jégkorszaknak nevezett időszak vége, 1850 óta – mutatott rá a Christian Science Monitor írása.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább