„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Konferencia Henryk Slawik emlékére

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint az emberek nagy része a történelem kritikus, drámai pillanataiban nem teszi meg azt, amit megtehetne, hanem visszahúzódik, ezért van különös jelentősége annak, ha vannak, akik mégis a cselekvést választják. Az államtitkár a budapesti lengyel nagykövetség, a Lengyel Intézet és a Holokauszt Emlékközpont által az embermentő Henryk Slawik emlékére szervezett konferencián azt mondta, idősebb Antall József és Henryk Slawik tudták: annak, hogy embereket mentettek a világháború évei alatt, súlyos következményei lehetnek, mégsem riadtak vissza, tették a dolgukat.

37409

Múlt vasárnap Raoul Wallenberg embermentőre emlékeztek: a svéd diplomata is tudta, hogy cselekednie kell, és azt is, hogy tetteiért nem feltétlenül "földi hála lesz a fizetsége" - idézte fel. Henryk Slawik is ugyanezt az utat választotta, amikor a Magyarországra menekülő lengyel közösséget segítette - hangsúlyozta.

Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet kiemelte: Henryk Slawik életével tanúságot tett arról, hogy lehetséges embernek maradni, a méltóságot megőrizni a legkegyetlenebb időkben is. Az embermentők ma is igazodási pontot, értékes példát jelentenek - mutatott rá.

Kitért arra is, hogy a magyarok kivételes segítséget nyújtottak a lengyeleknek a második világháború alatt, és ezt máig őrzik az emlékezetükben. Azokban az években nem valamely pusztító természeti erő idézte elő a tragédiát, hanem emberek, ember fordult az ember ellen - emlékeztetett. Megjegyezte, szörnyű, sötét időszak volt ez az emberiség történetében, és sokan szolgálták a pusztító rendszert. Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet azt mondta, Henryk Slawik zsidó gyermekeknek is segített, mert a nácik még irántuk sem éreztek kegyelmet, tőlük is el akarták venni a jövőjüket.

A holokauszt túlélői ma is emlékeznek az embermentőkre, arra, ahogyan a nem zsidók segítettek a zsidóknak, ahogyan a különböző hátterű emberek összefogtak egy célért: hogy zsidókat mentsenek - hangoztatta. Hozzátette: ennek emlékére alapították a Jad Vasem Intézetet.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet arról beszélt, hogy Henryk Slawik bátorsága ezrek életét mentette meg, és tettei segítségnyújtásra ösztönöztek másokat is. Bárcsak azt lehetne mondani, hogy a gyűlölet, amely annak idején milliókat pusztított el, mára eltűnt a világból - fogalmazott. Kifejtette, jelenleg már nem kell olyan nagy áldozatot hozni, mint Henryk Slawik tette, de ma is ki kell állni az antiszemitizmus ellen. Karin Olofsdotter budapesti svéd nagykövete hangsúlyozta: bár Wallenbergről gyakran az a kép él, hogy magányosan mentette az életeket Budapest utcáin, nem volt egyedül, mások is részt vettek az embermentésben.

A pénteki konferenciával tisztelegnek Henryk Slawik lengyel politikus és újságíró emléke előtt, aki több ezer ember, lengyel civilek és katonák, köztük mintegy 5000 zsidó életét mentette meg. Henryk Slawik a Lengyel Polgári Bizottság vezetőjeként 1939-től együttműködött a magyar menekültügyi kormánybiztossal, idősebb Antall Józseffel. Munkájuk eredményeként a Magyarországra menekült lengyel zsidó gyermekeknek Vácon árvaházat és iskolát hoztak létre, amely hivatalosan a Lengyel Tiszti Árvák Otthona néven működött.

Henryk Slawik idősebb Antall József mellett is mindvégig kitartott, még akkor is, amikor 1944-ben, Magyarország német megszállásakor a Gestapo kínzással igyekezett kicsikarni belőle tanúvallomást. 1944-ben a mauthauseni koncentrációs táborban halt meg. A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet 1990-től a Világ Igazai között tartja számon.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább