„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A nácik bűnei miatt követel pénzt Athén a németektől

Bizottságot alakított a görög kormány annak megvizsgálására, hogy vajon Németország még mindig tartozik-e a balkáni országnak jóvátétellel a nácik háborús bűnei miatt. Az ingatag lábakon álló koalíció ezzel a görög parlament szélsőségeseit csendesítené le.

haborus bun athen

Krisztosz Sztaikurasz pénzügyminiszter-helyettes hétfői döntésének értelmében a görög Állami Számvevőszék négy szakemberének a jövőben az lesz a feladata, hogy átrágják magukat a „német jóvátétellel kapcsolatos” történelmi forrásokon, majd az év végén referáljanak, mire jutottak a témában.

A bejelentésre akkor került sor, mikor Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök éppen arról próbálja győzködni koalíciós partnereit, hogy hagyják jóvá a külföldi hitelintézetek által követelt 11,5 milliárd eurós megszorító csomagot, s azon fáradozik, hogy lenyugtassa a parlamenti ellenzéket. Sztaikurasz szerint a vizsgálat „realisztikusan, hideg fejjel” fog történni.

A háborús jóvátétel régóta napirenden van Görögországban, ahol több ezren haltak meg az országot okkupáló náci csapatok kegyetlenkedéseinek következtében. Különösen a neonáci és a szélsőbal követeli az ügy felmelegítését – ama két párt, amely a megszorítások ellen kampányolva komoly sikereket tudott felmutatni a júniusi választásokon.

Az 1946-os párizsi konferencián megállapított, átszámítva 5 milliárd eurós jóvátételből csak 100 milliót fizetett vissza Németország – állítja a görög vezetés, az azonban egyelőre nem világos, hogy Athén milyen jogi alapra hivatkozik. Berlin áprilisban még azt közölte, hogy lezártnak tekinti az ügyet, mivel szerinte már fizetett Görögországnak. Ráadásul februárban a hágai Nemzetközi Bíróság is úgy határozott, hogy Németország immunitást élvez a külföldi bíróságokon folyó, a második világháború áldozatai által benyújtott keresetek alól.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább