„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A tűzszerészek végeztek a mentesítéssel, folytatódhat a vasútvonal korszerűsítése

Megsemmisítették a Magyar Honvédség tűzszerészei a Szajol−Kisújszállás vasúti szakasz felújítása során, az örményesi vasútállomás közelében talált 538 darab, több mint 750 kilogramm tömegű II. világháborús robbanóanyagot. A feladatot több lépcsőben hajtották végre, az utolsó robbantást szeptember 5-én tartották.

Kétszáztíz kilónyi robbanóanyagot semmisítettek meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei szeptember 5-én Örményes határában. A robbantást két munkagödörben, mintegy 75 kilogrammnyi trotil felhasználásával hajtották végre. Ez volt az utolsó robbantás, a vasúti pályaszakasz környékének mentesítését ezzel befejezték.

Csurgó Attila alezredes, az ezred megbízott parancsnoka a honvedelem.hu-nak elmondta: az előtalált második világháborús magyar gyártmányú robbanószerkezetek többsége 40 milliméteres páncéltörő gránát, légvédelmi repeszgránát, 105 milliméteres repesz-romboló gránát volt, de előkerült néhány 75 milliméteres páncéltörő gránát, 42 mintájú kézigránát és több kilogrammnyi 8 milliméteres karabélylőszer is. Mindezt 260 méteres körzetben, a vasúti sín környékén találták, ekkora területen ilyen mennyiségű robbanóanyag még sosem került elő a földből.

hatas1

A honvédség tűzszerészeinek gyors és szakszerű munkáját Dudás István, a beruházást végző Swietelsky Vasúttechnika Kft. projektvezetője külön megköszönte. Az ő segítőkészségüknek köszönhető, hogy a terület mentesítését 12 nap alatt sikerült elvégezni, ami mindössze csak hat nap csúszást okozott az építkezésben. A projektvezető elmondta, hogy legutóbb a hegyeshalmi vasútállomás átépítésekor és a Déli pályaudvarnál találtak nagy mennyiségben lőszereket, de ezek frekventált vasúti csomópontok, a második világháborúban katonai célpontok voltak. Itt, Örményesnél, egy nyílt vasúti pályaszakaszon nem számítottak arra, hogy ekkora mennyiségű robbanószerkezetet fognak találni.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a lőszerek, a gránátok és a lövedékek 1944 őszén kerültek a földbe, amikor egy utánpótlást szállító magyar hadtápszerelvényt ért légitámadás a nyílt pályán. Három kocsi robbant fel és gyulladt ki, a bennünk felhalmozott tüzérségi lövedékek egy része megsemmisült, jó néhány darab azonban csak szétszóródott. A falu idős lakosai elmondták, hogy a robbanás következtében a közeli iskolaépület összeomlott, s a vagonokban szállított nagy mennyiségű lószerszám, pokróc, katonai ruházat és élelmiszer is elégett. Szabó Lajos bácsi még arra is emlékszik, hogy a sínektől több mint egy kilométerre lévő diófájuk törzsében gyerekkorában még ott volt egy repeszdarab.

hatas2

A területmentesítés utolsó fázisában előtalált robbanótesteket egy homokbányában semmisítették meg. Az utolsó robbantáson jelen volt Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője, Dudás István, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. projektvezetője és dr. Egei Ferenc, a mentesítést segítő lőszerkutatással foglalkozó civil tűzszerészcég vezetője is.

Rajtuk kívül a látványosságra a falu lakói közül is sokan kíváncsiak voltak, ők az eseményre meghívott újságírókkal együtt egy domb tetejéről kísérték figyelemmel a robbantást.

 

Forrás: Honvédelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább