„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Izraeli régész tárja fel a náci haláltábort

Egy izraeli régész, Yoram Haimi úgy döntött, felkutatja családja eddig ismeretlen történetét. Mivel két nagybátyját a hírhedt sobibori haláltáborban gyilkolták meg, ásatási projektet indított a náci gázkamrák területén, ahol családtagjai mellett emberek százezreit küldték a másvilágra. Kutatásai nagyban hozzájárultak az alig feltérképezett tábor megismeréséhez.

37247

Más haláltáboroktól eltérően, amelyeket börtönökként vagy munkatáborokként aposztrofáltak, a kelet-lengyelországi Sobibor és a szomszédos Belzec és Treblinka kifejezetten a zsidó nép kiirtására szolgált, mindenféle álca nélkül. Az áldozatokat vagonokban szállították a helyszínre, és szinte azonnal el is gázosították őket.

A Sobiborban való kutatás igen nehéznek bizonyult, mivel miután 1943-ban lázadás tört ki a lágerben, a nácik ledózerolták a ma már magas fák által borított tábort. Mivel csupán töredékes német dokumentumok állnak rendelkezésre, illetve csak kevesen élték túl a tábor gyötrelmeit – összesen 64 embert tartanak számon – még nem tudtak a kutatók a tábor elrendezéséről hiteles képet nyújtani, ahol a nácik közel 250 ezer embert gyilkoltak meg mindössze másfél év leforgása alatt.

Több mint ötévnyi ásatást követően Haimi lényegében újra feltérképezte a tábort, amely során leletek ezreit tárta fel. A hamuban talált fogak, csontszilánkok, gombok, érmék és ékszerek révén sikerült azonosítani Sobibor névtelen áldozatainak egy részét, azonban családjáról semmit sem talált. Az áldozatok feljebb említett 250 ezres számát a régész a helyszínen talált hamu koncentrációjából becsülte meg. Mivel a németek szándékosan nem szivárogtattak ki információkat a sobibori haláltáborról, így minden lelet és információ jelentősnek mondható, vélte a kutató.

poland sobibor-2118117586 v2Lea Judith de la Penha hat éves holland kislány nevét viselő gravírozott címke

Haimi módszere hasonló volt ahhoz, amivel otthonában, Dél-Izraelben dolgozott, mikor ókori kincseket keresett: négyzet formájú árkokat ásott és a kitermelt földet szitával szűrte át. Azonban a nehéz sobibori körülmények miatt csúcstechnológiás eszközöket is igénybe vett, főként a helymeghatározós műholdas képalkotó volt nagyban segítségére, amellyel sikerült felfedeznie, hová helyezték a németek a szögesdrótkerítés oszlopait. A kutató megtalálta a németek által Himmelfahrsstrassének (magyarul: út a mennybe) nevezett utat is, amelyen a rabok meztelenül vonultak a gázkamrákig.

Lengyel kollégájával, Wojciech Mazurekkel és további 20 munkással több ezer személyes tárgyat ástak ki a föld alól. A parfümpalackok, műfogsorok, gyűrűk, órák, Mickey-egér figurák, aranyláncok és fülbevalók mellett több tucat, a zsidók által kötelezően viselendő sárga csillag egyedülálló formáit is megtalálták, amelyek a szokásos szövet helyett fémből készültek, s valószínűleg Szlovákiából származhattak.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább