„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bizalmas tanácsadója akarta megöletni Hitlert

Adolf Hitler főtanácsadója arra sürgette a brit hírszerzést, hogy öljék meg a náci vezetőt, amikor az hatalma csúcsán volt - derítette ki egy új kutatás. Wiedemann a náci rezsimet is megtagadta, de nem "kellett" az amerikaiaknak.

37238

Hitler tanácsadója, Fritz Wiedemann az Aberdeeni Egyetemen oktató Thomas Weber szerint az életét kockáztatta az árulással, amikor arra kérte a briteket, hogy „csapjanak le, amilyen keményen csak lehet” az „őrült” Hitlerre, miután a náci vezető 1940-ben leigázta Franciaországot.

Wiedemann azt bizonygatta, hogy a béke lehetetlen Hitler eltávolítása nélkül. „Az a tény, hogy Wiedemann Hitler ellen fordult, egészen mostanáig ismeretlen volt” – nyilatkozta a Der Spiegel című német lapnak a kutató.

A férfit 1935-ben nevezte ki tanácsadójának Hitler. Wiedemann a 16. bajor „List” tartalékos gyalogezredben – amelyben Hitler tizedeseként szinte a háború teljes időszaka alatt futárszolgálatot látott el Franciaországban és Belgiumban – szolgált, s ő volt az is, aki felterjesztette Hitlert a Vaskereszt első osztályára.

Wiedemann eleinte teljes mellszélességgel támogatta Hitlert, de idővel kiábrándult és csalódott a náci rezsimben. A Führer 1939-ben San Franciscóba küldte, ami egyfajta büntetéssel ért fel a rendszerrel szemben komoly kritikákat megfogalmazó férfi számára.

Weber kutatásából kiderült, hogy a tanácsadó amerikai tartózkodása során találkozott Sir William Wiseman brit hírszerzővel röviddel az után, hogy a második világháború kitört. Beszélgetésük során Wiedemann közölte: Hitler azt tervezi, hogy meghódítja Nagy-Britanniát, ezért előtte oda kell csapni, „amilyen keményen csak lehet”. A tanácsadó azt is elmondta, hogy a németek morálja és Hitler támogatottsága sokkal alacsonyabb, mint azt általában gondolják.

Wiedemann hivatalosan is felajánlotta, hogy megtagadja a náci rezsimet, de Washington nem kért ebből, mivel nem állt hadban Németországgal. Miután 1941 decemberében a Harmadik Birodalom hadat üzent az Egyesült Államoknak, Wiedemann elhagyta az országot és Kínában telepedett le. Az egykori tanácsadó Nürnbergben a nácik ellen tanúskodott, 1945-öt követően pedig gazdának állt, 1970-ben, 81 éves korában hunyt el.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább