„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Francia bocsánatkérés a zsidók deportálása miatt

François Hollande francia köztársasági elnök vasárnap érzelemtől fűtött beszédben kért bocsánatot azért, hogy a második világháború idején a rendőrség Párizsban előbb összegyűjtött majd deportált 13 ezer zsidót.

36977

A Vel d'Hiv-i razzia 70. évfordulóján a francia államfő elismerte, hogy a párizsi rendőrség által végrehajtott gettóba zárás „bűn volt, amit Franciaországban, franciák hajtottak végre". Hollande elismerően szólt politikai riválisáról, a jobboldali Jacques Chiracról, aki 1995-ben az első köztársasági elnökként ismerte el, hogy a razzia „Franciaország hibája" volt.

Egészen addig a francia köztársasági elnökök – köztük a Hollande mentorának is tartott szocialista előd, François Mitterrand – úgy fogalmaztak, hogy a kollaboráns Vichy-kormány és vezetője, Philippe Petain nem a Francia Köztársaságot képviselte.

1942. július 16-17. között a párizsi rendőrség a Tavaszi Szél fedőnevű akció során összesen 13152 zsidót terelt össze a francia fővárosból és a külvárosokból; ez volt az első alkalom, hogy francia nőket és gyermekeket is őrizetbe vettek. A hajnali razzia során egész családokat parancsoltak a Velodrome d'Hiverbe, ahol napokon keresztül víz és élelem nélkül voltak, mielőtt a német koncentrációs táborokba deportálták őket.

fra

A kétnapos razzia során az 1942-ben Auschwitzba küldött 42 ezer franciaországi zsidó negyede került ekkor a haláltáborokba. A különböző zsidó szervezetek becslése szerint közülük mindössze 811-en térhettek haza.

Vasárnap Hollande a beszéd után elhelyezte a kegyelet virágait az 1959-ben lerombolt Velodrome helyén.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább