„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Légibombák is lehetnek a Balatonban

Valószínűleg légibombák és további gránátok is lehetnek még a Balatonban, hiszen több repülési útvonal erre húzódott, és szárazföldi harcok is voltak a környéken - mondta Horváth Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

36851

Az MTI azért kereste meg a hadtörténészt, mert mostanában különféle robbanóeszközök kerültek elő a tóból, legutóbb, csütörtök délelőtt egy német ködgránát.

A szakértő emlékeztetett: a Balaton egy nagyon jól kiépített védelmi vonal, a Margit-vonal része volt a második világháborúban. Komoly harcok folytak a Balaton és a Velencei-tó között, amikor a szovjet hadsereg áttörte a védelmi vonalat, valamint 1945-ben az úgynevezett "tavaszi ébredéskor", amikor a németek indítottak hadműveleteket a környéken.

Nagyobb légibombák is lehetnek a tóban, hiszen az Olaszországból érkező amerikai bombázók itt fordultak vissza, de a Szilézia felé tartó repülőgépek is gyakran itt engedték ki terhüket, vagy hajtottak végre kényszerbombázást például rossz időjárás vagy sérülés miatt. A tó szállítási útvonal is volt, így több kisebb robbanóeszköz is kerülhetett a vízbe. Ugyanakkor a háború után megtisztított közeli területekről származó robbanószereket is beledobálhattak a tóba - fűzte hozzá.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább